Kurma Ais Dari Mekah & Madinah Kini Berada di Rumah Sendiri!

by - 1:26 PTG

Apakah satu kenangan indah sewaktu menjejakkan kaki ke Mekah dan Madinah? Salah satunya sudah tentulah dapat makan pelbagai jenis kurma dan paling menarik dapat berkunjung ke ladang kurma! Boleh pilih dan beli jenis kurma yang disukai. Tak dapat dilupakan ketika makan kurma segar dari ladang. Rasanya memang berbeza dengan kurma kering yang kita biasa makan.


Kurma Ais

Walaupun tidak 100% segar, sekurang-kurangnya adalah juga ala-ala kurma dari pokok. Istimewanya kerana kurma ais ini didatangkan tanpa pengawet, dan tiada gula tambahan. Buahnya bersaiz premium dan rasanya lemak manis-manis manja!


Orang kata walaupun PKPD, tapi kalau dah namanya rezeki ada sahajalah lorong menghala ke rumah untuk menghantar pesanan kurma ais...... ahaks!  Kurma ais ini tiba dari Tawau ke Lahad Datu pada pukul 10 pagi, dan sampai ke tangan Amie pada pukul 2 petang kelmarin.
Terima kasih rakan kelas masakan kerana sudi hantarkan 3 tapau kurma ais bersama 3 pek AEX3C RTD percuma.  Minuman itu habis Firdaus kerjakan.  2 pek diminum waktu berbuka puasa dan 1 pek diminum ketika bersahur.

Kurma ais yang sudah defrost. Sedia untuk dimakan.

Kurma ais.

You May Also Like

37 ulasan

  1. Kita pun ado, tapi dapat sebelum puasa, dapat2 jer terus makan, hihi. Susu coklat tu sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak boleh berhenti mengunyah ni... tak cukup dua biji sekali makan.

      Padam
  2. Wowwww... Nape kita first time br tau kurma ais ni..?! Firt time tengok kat sini... Blm ada rezeki lg dpt merasa hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun first time tahu, itu pun sebab ada kawan share info.

      Padam
  3. Siang begini melihat buah kurma segar, wah .... Ngiler.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, segar berais. Tidak lawan rasa kurma segar sebenar dari ladang.

      Padam
  4. Takde gula tambahan tu menarik. Dekat2 rumah ni takde jumpa iklan kurma ais, teringin jugak nak try.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah istimewanya, original dari pokok.

      Padam
  5. ada beli jg..tapi asyik terlupa nak defrost seblm buka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheee... sekali makan, tak pandai berhenti tu.

      Padam
  6. Baru tahu tentang kurma ais. Tengok pun dah terliur…

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada beza rasa dengan kurma yang biasa kita makan.

      Padam
  7. First time tahu ada kurma ais! Biasa makan beli kurma yang biasa tengok tu je hehehe. Noob betul lah kita.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie pun baru tahu juga. Rasanya baru berada di negara kita akhir April 2021.

      Padam
  8. Biasa dok tgk ja iklan kt fb pasal kurma ni..belum ada rezeki nk merasa lg

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah dapat merasa juga nanti.

      Padam
  9. Teringin nak makan cuba rasa. mesti sedap dapat makan kurma fresh macam ni. Alhamdulillah rezeki kak amie dapat merasa juga :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Terubat kenangan makan kurma di Madinah.

      Padam
  10. Sedapnya....Sempat juga membeli sebelum puasa.Rasa sedapnya terkenang-kenang.Tapi tu la,harganya boleh tahan.Maklumlah jauh datangnya kan,nak kena jaga kualiti sebab tiada pengawet lagi kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, panjang perjalanannya untuk sampai ke meja makan kita kan Mama Cella.

      Padam
  11. ampakbesar n sedar kurma tu sedap buat berbuka puasa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saiznya memang besar, tapi bila makan tak cukup 2 biji heheheee.

      Padam
  12. hah saya pun dapat beli dengan kawan sebelum puasa. ya Allah sedap sangat teringat-ingat masa kat Masjid Quba para peniaga jual dengan ais-ais sekali. Kurma dia besar dan rasanya sedap. Kat sini di jual sebekas RM 35 tapi kalau RM100 dapat 3 bekas dan free 3 minuman susu kurma tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya geram kurma ais warna merah-merah yang dijual depan Masjid Nabawi. Allahu Akbar, dapat juga saya beli yang belum berais. Di Sabah, harganya lebih sikit, RM40 sebekas, dan 3 bekas dapat RM115 dengan 3 minuman susu kurma.

      Padam
  13. tak pernah rasa kak, dana nak cuba jugak lah nanti...

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah, nanti Dana akan rasa juga.

      Padam
  14. Teringat memori umrah bila tengok kurma ais ni. Siap bawak balik sini lagi tapi kena bawak hand carry la. Saya panggil kurma mentah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, tentu sanak saudara dapat merasa seorang sedikit.

      Padam
  15. Wah! Tak tau bolleh macam ni?

    BalasPadam
  16. Woww. Mesti sedap ni 😁

    BalasPadam
  17. ada tgk org share tp tk pernh rasa lg

    BalasPadam
  18. Ramai yang berkongsi menge ai kurma ais nie.. tapi kat tempat Sha tak perasan pula ada ke tak yang jual..

    BalasPadam
  19. x penah makan. nnt bolehlah cari kat Mahnaz...

    BalasPadam
  20. SA ada beli awal tahun ni..3 bekas RM100, makan terus mintak nyawa..rupanya SA x sesuai makan...semput dan sesak nafas terus...angin naik...x tau la apesal...kalau kurma lain ok plak...

    BalasPadam
  21. Tak pernah makan dan nampak org jual. Uniknya

    BalasPadam