Nasi Goreng Ikan Bilis

9:10 PG

Selamat pagi semua. Bagaimana cuaca di tempat anda? Di LD, matahari muncul agak lewat tetapi suasana kembali suram disebabkan cuaca mendung. Semoga hari ini segala urusan dalam diselesaikan dengan baik. In shaa Allah. Tentang perkembangan Covid-19, rasa agak takut untuk mengikutinya. Jumlah kes positif yang naik turun, dan tiba-tiba mencanak naik sungguh mengerikan! Ditambah pula dengan keadaan banjir, yang sekarang ini telah beralih ke negeri Sabah turut membimbangkan hati. Sesungguhnya Allah sedang menguji kita melalui musibah yang silih berganti. Mudah-mudahan kita dapat mengambil iktibar dan sentiasa muhasabah diri.

Sudah ambil sarapan pagi? Jangan lupa alas perut terlebih dahulu sebelum beraktiviti. Amie goreng nasi lebihan semalam. Kali ini Amie buat Nasi Goreng Ikan Bilis. Sambil menggoreng nasi, sambil merenih serbuk teh Ceylon 888, bubuh beberapa ketul gula batu dan sehelai daun pandan. Di tengah-tengah cuaca sejuk begini memang nikmat betul dapat hirup teh panas manis-manis manja beraroma pandan!

Nasi Goreng Ikan Bilis

Nasi Goreng Ikan Bilis & The Gang

Teh Ceylon 888 aroma pandan.



Nasi Goreng Ikan Bilis ini resipinya biasa-biasa saja. Bahan-bahan yang digunakan ikut selera anak-anak. Amie suka bubuh kacang panjang, tapi mengenangkan betapa seksanya melihat anak-anak akan kuis-kuis kacang panjang sewaktu akan dan letak tepi pinggan, jadi Amie hanya bubuh jagung dan lobak merah sahaja.

Bahan-bahan:
  • 3 cawan nasi putih
  • 1 cawan isi jagung
  • 1/2 batang lobak merah - hiris halus
  • 1 labu bawang besar - cincang kasar
  • serbuk pati ikan bilis Maggi secukupnya
  • 1/2 cawan ikan bilis goreng
  • 3 sudu besar minyak
Bahan tumbuk:
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 1 biji cili merah - buang biji
  • 1/2 sudu kecil belacan
  • 1/2 cawan ikan bilis 
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Goreng bawang besar cincang hingga layu kekuningan. 
  2. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga terbit aroma.
  3. Tuangkan isi jagung bersama hirisan lobak merah. Kacau-kacau.
  4. Masukkan nasi putih. 
  5. Taburkan serbuk pati ikan bilis Maggi secukupnya.
  6. Gaul rata dan padamkan api dapur.
  7. Hidangkan bersama taburan ikan bilis goreng.

8 comments

  1. Sedapnya nasi grg.. ikan bilis yg ranggup krup krap bila kunyah

    BalasPadam
  2. Tengok pun dah nampak sedap nasi goreng Amie.Sama lah anak lelaki akak ada sayur dikuis tepi.Kalau akak makan sorang memang taruk banyak2 sayur.

    BalasPadam
  3. Menyelerakan betul hidangan nasi goreng and the gang. saya breakfast roti je pagi ni. setakat ni cuaca masih cerah.

    BalasPadam
  4. lamanya tak makan popiaa..sedapnya

    BalasPadam
  5. Seperti biasa presentation amie tak pernah mengecewakan walaupun menunya simple2

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe