Malam Kenangan di Hawa's Artisan Kitchen

7:50 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Guru Insani Pemangkin Generasi Madani. Begitulah tema hari guru pada tahun ini dan disambut setiap tahun pada 16 Mei. Oleh kerana sambutan di sekolah akan diadakan pada bulan Jun, jadi kami sambut dululah bersama geng kaki jalan.... ahaks!

Meraikan hari guru bersama geng kaki jalan di Hawa's Artisan Kitchen.

Waktu rehat, badan melengas berpeluh akibat cuaca panas. Duduk di gelanggang terbuka mencari angin dengan tudung herot-perot! Mata bengkak sebab tidur lewat menyiapkan kerja menoreh sehingga dinihari. Maklumlah musim peperiksaan di sekolah.

Sekuntum bunga kristal hadiah dari seorang anak murid. Terima kasih Christy!

Geng Kerawang!

Ambil kesempatan bergambar sempena 16 Mei pada hari Selasa waktu rehat di gelanggang sekolah.




Terima kasih Jusna bawa kek batik coklat ganache!

Hasil perbincangan sewaktu berkunjung raya di sini: MERAIKAN KUNJUNGAN RAYA GENG KAKI JALAN! kami sepakat untuk meraikan hari guru di Hawa's Artisan Kitchen. Urusan tempahan dibuat oleh Kavvy. Kami bersetuju untuk bertukar-tukar hadiah bertemakan peralatan dapur.

Hadiah yang Amie bawa pada malam itu.

Hawa's Artisan Kitchen terletak di Taman Happ Heng. Amie pernah menyewa rumah di taman ini sehinggalah lahirnya Fairuz. Tempat makan di rumah banglo ini sentiasa penuh dan perlu menempah lebih awal untuk dapat tempat. Ruang makan terletak di bahagian hadapan dan tepi serta di tingkat atas. Kami dapat ruangan di bahagian tepi.

Menjelang pukul 7:30 malam, kesemuanya berjumlah 10 orang dapat menghadirkan diri. Terima kasih Sue, bawa bunga untuk kami. Setiap seorang dapat sekuntum bunga ros segar dan wangi!

Semuanya membawa hadiah dan akan dibahagi-bahagikan mengikut cabutan nombor.



Sue & Nano

Kavvy bawa kek yang tertulis : Selamat Hari Guru Bakal YB. YB bermaksud Yang Bersara. Tahun hadapan Gee akan bersara dan akan menyusul rakan-rakan yang lain pada tahun-tahun seterusnya.

Jusna membawa tart cheese aneka corak tema hari guru.

Sumber : Hawa's Artisan Kitchen

16 Mei 2023 jatuh pada hari Selasa. Hawa's Artisan Kitchen menawarkan hidangan Nasi Lemak Moringa untuk malam tersebut. Tempat makan ini hanya dibuka pada waktu malam dan jumlah pelanggan adalah terhad kepada yang telah membuat tempahan sahaja. 


Air Bunga Telang

Sebaik sahaja kami tiba, seorang pelayan membawa keluar minuman bunga telang. Kami sangat teruja sewaktu menikmatinya! Mulalah meneka-neka apakah bahan yang terkandung di dalam minuman tersebut. Setiap kali hidangan disajikan, empunya Hawa's Artisan Kitchen  akan menerangkan nama hidangan dan jenis serta bahan yang digunakan.

Air Bunga Telang dihidang bersama jus limau dan air gula.

Air minuman bunga telang ditambah dari semasa ke semasa. Setiap kali menikmatinya, kami bertukar-tukar fikiran mengenai rasanya. Kami dapat mengesan terdapat beberapa bahan campuran seperti serai dan pandan melalui rasa dan aromanya. Di dalam setiap gelas, selain diletakkan sekuntum bunga telang terdapat buah limau kasturi. Untuk menikmati air minuman bunga telang yang lazat, turut disediakan jus limau dan juga air gula. Terpulanglah sebanyak mana kita hendak campurkan bahan-bahan tersebut mengikut citarasa.


Suasana di tempat makan kami agak malap dengan sinaran cahaya lampu yang suram dan beberapa buah gelas berisi lilin di atas meja. Jadi, gambar-gambar yang diambil menggunakan HP capakapak sudah tentunya tidak berapa jelas.




Sebotol Air Bunga Telang




Romantik kan?

Sambil menghirup air bunga telang yang lazat beraroma, kami makan keropok bawang.

Keropok bawang dicicah dengan sambal petai.

Sambal Petai

Inilah hidangan utama kami malam itu, nasi lemak.

Bismillah.

Selamat menjamu selera.

Nasi Lemak 
Ayam Rendang
Telur Rebus
Timun
Kacang Gajus
Ikan Bilis
Cendawan Enoki Goreng Rangup
Sayur Kangkung

Selain air minuman, kami boleh meminta tambahan makanan untuk set nasi lemak. Kesemuanya meminta tambah cendawan enoki goreng.

Tuala basah.

Selesai menikmati nasi lemak, setiap seorang dihulurkan sehelai tuala basah yang beraroma untuk mengelap tangan.

Kami meminta minuman air kosong dan juga air sejuk.

Acara seterusnya ialah bertukar-tukar hadiah. Setiap penerima hadiah disuap cheese tart oleh pemberi hadiah!
Gambar kenangan bersama hadiah masing-masing.

Ais Krim Durian Belanda & Kek Sarang Semut

Selepas bertukar-tukar hadiah, kami sambung kembali duduk di meja makan. Kali ini kami diberi pilihan samada hendak makan ais krim durian belanda atau ais krim nanas. Ais krim dihidangkan sekali dengan kek sarang semut yang sedap!


Bermula dari pukul tujuh malam, kami santai-santai menikmati makanan yang dihidang sambil sembang-sembang tanpa sebarang gangguan!

Malam penuh makna buat kami semua. Sambutan hari guru seadanya, dan kami sangat gembira dengan cara kami!

Air Moringa

Makan malam kami diakhiri dengan secawan minuman panas. Ada beberapa pilihan minuman termasuk kopi dan moringa @ daun kelor. Kami ingin mencuba air moringa @ daun kelor. Ditambah dengan sedikit air gula, maka jadilah sebagai teh moringa yang enak!


Memang sesungguhnya malam itu malam kenangan yang mengusik jiwa! Sewaktu bergambar di tempat letak hadiah, baju Kam terbakar oleh lampu di belakangnya. Syukurlah tidak banyak kawasan yang terbakar. Amie cadangkan nanti tutuplah dengan manik. 

Barangkali inilah lampu yang membakar baju Kam! Namun kata Kam, disebabkan rasa gembira pada malam itu, dia tidak kisah kejadian tersebut. Paling syukur sudah tentu api tidak terkena kulit badannya. Tapi, tiada siapa yang tahu kejadian tersebut pada malam itu kerana Kam simpan cerita sehingga keesokan harinya.

Sewaktu tukar-tukar hadiah, Amie dapat hadiah daripada Kam. Sepasang mug hitam putih yang cantik! Boleh bahagi dua dengan Encik Suami!

Sumber : Hawa's Artisan Kitchen

Sekian.
Kenangan malam sambutan hari guru bersama geng kaki jalan di Hawa's Artisan Kitchen. Kami sangat berpuas hati sepanjang berada di sini dan berhasrat untuk datang lagi.
Moga perniagaan Hawa's Artisan Kitchen bertambah maju.

9 comments

  1. Selamat Hari Guru Kak Amie. Meraikan bersama rakan2 sejawat pun seronok jugak ye. Mesti Kak Amie dapat banyak hadiah dari murid2 😊

    BalasPadam
  2. Selamat hari guru.. Enak-enak makanannya..

    BalasPadam
  3. uittt dah mcm celebrate kat hotel... letops letops semuanya👍👍

    BalasPadam
  4. Selamat hari guru....menarik dan seru tukaran hadiah😀

    BalasPadam
  5. Selamat hari guru, kak Amie, meski terlambat saya terlambat mengucapkan. Saya juga sangat suka minuman bunga telang, kak.

    BalasPadam
  6. selamat hari guru kak.. cantik gambar first kat Hawa's Artisan Kitchen tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe