Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (22) : Bihun Goreng dengan Fucuk Ketam

5:57 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sepanjang petang tadi hujan turun renyai-renyai. Tak dapatlah berjalan-jalan keliling taman rekreasi untuk keluarkan peluh. Duduk sajalah di rumah sambil merenung keluar melalui jendela, menyaksikan suasana kelam dek mendung.
Usah dilayan sangat, nanti hati pun ikut mendung. Tak pasal-pasal gerimis pula mengundang berderai-derai...ahaks!

Baiklah masuk dapur, masak apa yang patut untuk hidangan makan kami sekeluarga. Kelentang-kelentung di dapur, siaplah masakannya. Hati pun senang. Sementara menunggu Encik Suami dan Firdaus sampai ke rumah, masuk dululah ke dapur maya. Kita sembang-sembang idea bekal sarapan pagi ke tempat kerja.

Jom, kita lihat perkongsian menu bekal sarapan pagi Amie. Kali ini Amie paparkan bekalan Bihun Goreng dengan Fucuk Ketam. Saladnya pula terdiri daripada baby butterhead dan Caipira-Batavia Lettuce, ditambah buah blueberi, tambah lagi isi limau sunkist dan diserikan dengan tomato ceri. Tuangkan sesikit sos kewpie sekadar untuk 'rasa'. Kita hiriskan buah pir dan bubuh anggur hitam.

Bekal Sarapan Pagi (22)

  • Bihun Goreng dengan Fucuk Ketam
  • Salad : Baby Butterhead + Caipira-Batavia Lettuce+Blueberi+Limau Sunkist + Tomato Ceri
  • Buah : Pir + Anggur Hitam
Bihun Goreng dengan Fucuk Ketam

Salad & The Gang

Buah Pir + Anggur Hitam


 

4 comments

  1. hari ni KL cuaca cerah. harap bereterusan sampai selesai sambutan hari kemerdekaan

    BalasPadam
  2. Masyaa Allah.. terliur salad tu...

    Cikgu,fucuk ketam tu frozen food kah @ cikgu buat sendiri..kalau buat sendiri share la resipi🤭
    Dulu zaman anak2 masih kecil saya pernah buat fucuk roll isi inti fillet pes ikan tenggiri .Tapi dah lupa resipi sebab dah lama sangat tak buat

    BalasPadam
  3. Kat sini sebelum subuh dah hujan
    Alhamdulillah tengah harinya dah panas
    bento sihat

    BalasPadam
  4. menarik utk dicuba.. nampak simple tp sedap

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe