Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (10) : Jagung & Pisang Kepok Rebus

9:09 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sambung cerita tentang bekal sarapan pagi. Teringat MAMA CELLA tentang telur rebus yang dibawa ke tempat kerja. Kata Mama Cella, tidak tahu telur rebus itu akan jadi rezeki siapa. Samalah juga dengan Amie. Tidak tahu bersama siapa Amie akan makan bekalan sarapan pagi yang dibawa. Waktu rehat dan waktu kami bersarapan tidak sama. Sesiapa yang kebetulan ada di kantin, dapatlah sama-sama kongsi makanan. 

Amie tidak masak yang berat-berat setiap pagi. Mana yang ada itulah yang Amie olah. Kali ini Amie rebus jagung dan pisang kepok atau pisang nipah. Sebelum ini Amie selalu bawa pisang dan telur rebus. Amie sangka Amie seorang saja yang tahu makan pisang kepok rebus, rupanya kawan-kawan yang lain pun pandai makan juga. Seronoklah kita, bersemangat nak bawa pisang rebus selalu sebagai bekalan sarapan pagi sebab ada gang nak makan!

Pisang dan jagung mengandungi karbohidrat . Melengkapkan bekalan sarapan pagi Amie siapkan salad daripada bahan seperti red coral lettuce ditambah dengan hirisan buah avocado. Untuk tambah rasa lebih lazat, Amie gaulkan isi udang rebus dengan dressing salad. Buah-buahan pula terdiri daripada anggur hijau,anggur hitam dan buah aprikot.

Bekal Sarapan (10)

  • Jagung & Pisang Kepok Rebus
  • Salad : Red Coral Lettuce + Avocado + Udang
  • Buah : Anggur Hijau + Anggur Hitam + Aprikot

Jagung & Pisang Kepok Rebus

Salad & The Gang

Buah : Anggur Hijau + Anggur Hitam + Aprikot

Hari pertama pisang kepok masuk dapur.

Inilah pisang kepok yang Amie rebus dijadikan bekal sarapan. Kecil comel saja pisang kepok sesikat ini. Setelah tiga hari berada di penjuru dapur, nampak kuning pula kulitnya. Jadi bolehlah rebus lebih sedikit untuk makan bersama kawan-kawan.



8 comments

  1. dah lama tak bawa bekal sebab dah tak kerja...haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe... boleh sediakan bekal untuk anak-anak ke sekolah pula MY.

      Padam
  2. Aduh sedapnya pisang kepok rebus..
    Saya suka pisang ni sebab isinya pejal dan manis.
    Alhamdulillah,
    Seronok kan bila
    rezeki dikongsi bersama.
    Semoga Allah melimpahkan lagi rezeki yang halal dan barokah untuk kita semua

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kawan-kawan suka makan pisang rebus kepok ni. Ada rasa manis dan sedikit masam.

      Padam
  3. Rasa gembira orang lain makan pisang rebus bersama.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sambil makan pisang rebus sambil mengenang nostalgia sarapan pagi zaman kanak-kanak.

      Padam
  4. Teringat dulu2 ibu sy selalu buat pisang rebus. Makan gitu jer dah sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyak juga sarapan emak saya rebus : pisang, ubi, keladi, keledek.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe