Ikan Kandaman Panggang & Manuk Ballahan Lahad

8:34 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Esok hari Isnin. Eh, sudah terbayang hari esok pula. Jangan ber'monday blues sudahlah... ahaks! Sepanjang cuti dua hari, Sabtudan Ahad memang kami pulun siapkan tugas hakiki yang dibawa pulang ke rumah. Alhamdulillah, siap juga akhirnya. Jadi malam ini bolehlah tidur lena.

Petang tadi sebab jalan-jalan keluarkan peluh di Taman Bandar Lahad Datu. Kami tiga beranak sama-sama mengelilingi taman rekreasi. Encik Suami dapat 8 pusingan. Amie 7 pusingan. Firdaus 6 pusingan. Budak satu itu sempat singgah beli dan makan aiskrim! Kiranya Amie hanya dapat jalan-jalan sejauh 4.2 kilometer sahaja. Tak apalah, yang penting dapat keluarkan peluh.

Kita cerita tentang hidangan makan tengah hari pada hari minggu. Hari ini Amie kongsikan masakan masyarakat Bajau iaitu Manuk Ballahan Lahad. Istimewanya, ada Ikan Kandaman Panggang. Tambah lagi, ulam latok dan juga acar peria campur mangga muda>

Hidangan Makan Tengah Hari.

 
Ikan Kandaman.

Pagi tadi Amie kongsikan gambar ikan kandaman. Ikan ini bersisik keras dan agak sukar untuk disiang. Biasanya dipanggang atau dibakar bersama sisiknya sekali. Amie panggang tanpa menggunakan minyak, dan lapik kuali dengan daun pisang. Jadi, ikan tidak hangus. Satu lagi, Amie tidak lumur garam atau serbuk kunyit. Apabila mata ikan bertukar warna putih dan terbeliak, maknanya isi ikan panggang sudah masak. Kami suka isi ikan yang masih berjus, jadi tidak perlu panggang sampai garing.

Ikan Kandaman Panggang.


Amie masak Manuk Ballahan Lahad, sejenis masakan tradisional masyarakat Bajau juga. Resipinya Amie perolehi daripada Puan Hajjah Al Maidah. Beliau merupakan rakan sekerja tetapi sudah pencen awal. Resipi Manuk Ballahan Lahad atau Ayam Masak Kampung ini Amie pernah kongsikan di sini: MANUK BALLAHAN LAHAD (AYAM MASAK KAMPUNG).

Ketika menumis bahan perencah Manuk Ballahan Lahad, aroma yang terbit sangatlah menggoda selera! Apabila ditambah hirisan labu kundur, bertambahlah semerbaknya! Terima kasih untuk yang kesekian kalinya buat Hajjah Al Maidah yang sudi kongsi resipi ini.

Manuk Ballahan Lahad @ Ayam Masak Kampung

Bahan-bahan:
  • 500 gram daging ayam - potong ikut citarasa
  • 400 gram labu kundur - kupas kulit dan potong dadu
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 liter air
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 3 sudu besar minyak
Bahan tumbuk:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 3 cm kunyit hidup
  • 3 cm halia
  • 20 biji cili padi
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk serta serai hingga wangi.
  2. Masukkan daging ayam dan kacau rata.
  3. Setelah daging ayam layu dan berubah warna, tambahkan air. Biarkan hingga kuah mendidih.
  4. Masukkan labu kundur, dan masak sehingga ayam menjadi empuk.
  5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
Acar Peria dengan Mangga Muda


Jemput makan!


Amie sediakan sambal pencecah Ikan Kandangan Panggang. Sambal ini juga sangat sedap dinikmati bersama latok! Pertama kali makan sambal di Semporna, terus jatuh cinta sehingga minta tiga kali tambah! Di sinilah ceritanya: MASAKAN TRADISI BAJAU SEMPORNA. Walaupun kita tidak tahu resipinya, tapi kita buat eksperimen berdasarkan 'rasa' nya. Akhirnya berjaya juga kita buat sambal sendiri.

Inilah sambalnya. Sambal yang dihidangkan di Semporna nampak halus, tapi kita kisar kasar sedikit.


Kita kisar cili merah dengan cili padi, tambahkan bawang merah, tomato, perahkan jus limau kasturi dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan. Entah kenapa, sedap sangat rasanya!

Dan sudah tentulah sambal akan licin apabila ratah latok, cecah tak tahu berhenti!

Latok @ Rumpai Laut @ Anggur Laut


Sekian, cerita di hari minggu.
Jumpa lagi.


7 comments

  1. Nampak menyelerakan semuanya
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  2. Ikan itu jarang di temui kalo di JKT. Ada, tapi kebanyakan dijual Ama restoran seafood, dan lumayan mahal 😄. Tapi saya suka rasa dagingnya.

    Penasaran sangat dengan anggur laut. Temen saya pernah cerita rasanya ada bau2 amis dikit, tapi enak. Krn saya blm coba, jadi tak bisa bilang dulu. Tapi memanglah, kalo ketemu anggur laut di sini, pasti saya nak Cuba 😄

    BalasPadam
  3. Letak bawang merah mentah pada sambal ya?
    Bahaya ketagih sambal. Hehe.

    BalasPadam
  4. Tertarik dengan ikan kandaman ni.. merah menyala.

    BalasPadam
  5. Nampak menggoda masakan kak Amie, lagi pulak dihidang cantik gitu dalam dulang.

    Bukan main merah warna ikan Kandaman tu.

    BalasPadam
  6. besarnya mata ikan tu kak oi, dahla besar sisik dia pulak merah menyala tuh

    BalasPadam
  7. Nampak sedap ikan tu..semua makanan sedap tapi mata tertancap pada pinggan2 klasik tu...cantik la..best kalau ada koleksi sendiri

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe