Acar Peria & Sup Ceker dengan Longan Kering
3:13 PTGHidangan tengah hari kali ini merupakan cerita kelmarin. Siap masak nasi, Amie terus ikut Encik Suami ambil Firdaus di sekolah. Seperti dua hari sebelumnya, Encik Suami turunkan Amie di Taman Katak @ Taman Bandar. Hasrat di hati hendak jalan-jalan keluarkan peluh sebanyak 10 pusingan, nak bagi cukup 6 kilometer. Selesai pusingan tujuh, kita teruskan perjalanan ke sekolah Firdaus. Jadinya hanya dapat 4.2 kilometer pusing taman dan tambah 2.3 kilometer jalan kaki ke sekolah Firdaus. Berpeluh-peluh jugalah jalan-jalan sejauh 6.5 kilometer.
Hidangan Tengah Hari |
Ikan Talapia Sambal Belacan Tumis Petai |
Sup Ceker dengan Longan Kering. |
- 400 gram kaki ayam - bersihkan - potong 2-3
- segenggam longan kering
- 400 gram labu air - kupas kulit (Amie tak kupas kulit) - potong ikut saiz yang digemari
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1 labu bawang besar - belah 6
- 2 cm halia - hiris halus
- 1.5 liter air
- garam / perasa pilihan
- Jerang air di dalam periuk.
- Masukkan ke semua bahan kecuali garam / perasa pilihan.
- Biarkan mendidih selama 10 minit.
- Kemudian kecilkan ai dapur.
- Renih sehingga kaki ayam empuk.
- Taburkan garam / perasa pilihan.
- Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Acar Peria |
- 300 gram peria - belah 2 - buang empulur - hiris nipis
- 200 gram timun jepun - be;ah 2 - hiris nipis
- 1 tangkai cili merah - buang biji - hiris
- 5 tangkai cili padi
- 3 biji bawang merah - kupas kulit - hiris
- gula pasir secukupnya
- 1.2 sudu kecil garam
- 7 biji limau kasturi - ambil jusnya
- Tambahkan satu sudu kecil garam ke atas hirisan peria, Ramas-ramas sehingga keluar air. Cuci dan ramas, kemudian perah peria tadi.
- Campurkan dengan kesemua bahandi atas.
- Gaul ratas.
- Biaran sekurang-kurangnya 15 minit sebelum dihidangkan.
11 comments
Bagus juga galakkan anak makan sayur dengan masak sampai hancur.
BalasPadamDapatlah juga sedikit zat masuk badan walaupun dalam bentuk sup.
PadamMenariknya hidangan sihat ni...Terbayang pula rasa sup tu adakah seperti air winter melon brand yeo's tu..saya suka sangat rasa air winter melon..
BalasPadamAcar peria tu selalu juga nampak cikgu post..tapi saya belum pernah try..Sebab selalu lupa..bila dah cikgu upload baru ingat semula..hihihi
Winter melon tu air kegemaran Iman. Rasa macam gula melaka kan.
PadamKirim salam kat Iman. Kita gang sebab kita pun hantu air winter melon!
PadamMama Cella, trylah acar peria. Boleh tambah bahan lain seperti mangga atau rumpai laut.
Padamin sha Allah nak try juga nanti...Dah banyak umur ni kena makan banda2 pahit dah🤭
PadamKita geng...Cikgu Amie...& Iman...hihihi
Kak Amie, inilah lauk yang boleh membocorkan periuk nasi, hihi.
BalasPadamTakpe, kalau dah bocor boleh tampal semula hahahahaa.
PadamUwaaaaah, pare (Paria) saya biasa ditumis pedas. Belum pernah dibuat acar begitu kak Amie. Nampaaak sedaap. Karena saya sukaaa sangat pare. Pahitnya pun saya suka. Di beberapa daerah, malah pare dimakan mentah, sebagai sayur lalapan, terutama orang Bandung. Dan dimakan dengan sambal.
BalasPadamTapi saya nak coba resep pare acar di atas kak . Pasti segar kalo dicampur mangga
SA terpikat plak dengan labu air tu...nak beli la nanti...masak sup kaki ayam macam ni kan....mesti sedap ni..terliur SA tengok
BalasPadam