Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (21) : Ayam Panggang Air Fryer & Salad Kentang

3:16 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Minggu lepas terhenti kongsikan bekal sarapan pagi ke tempat kerja. Maklumlah kena jaga jahitan gusi, terpaksalah makan yang lembut-lembut sahaja. Setiap hari Amie hanya bawa bekalan dua butir telur rebus, buah betik dan buah tembikai yang tidak memerlukan banyak gigi untuk mengunyah! Tapi kalau perut sudah lapar, 'telan' sajalah apa yang boleh dimakan... ahaks! Mana kenyang setakat makan telur dengan buah! Kita pun hendak gunakan banyak tenaga di dalam kelas.

Baiklah, mari kita mulakan hari Isnin dengan penuh keceriaan. Usah berduka nestapa dan bermuram durja. Hidup ini pilihan. Pilihlah suasana tenang dan gembira sepanjang hari. Sentiasalah berlapang dada  In Syaa Allah, sihatlah mental kita. 

Kali ini Amie kongsikan bekal sarapan berupa Ayam Panggang Air Fryer, Salad Kentang dengan Makaroni dan buah limau sunkist serta tembikai madu.

Semua bahan ini disediakan pada sebelah petang, sambil masak hidangan petang, sambil buat persiapan bahan untuk bekal sarapan pagi. Kesemuanya disimpan dalam peti sejuk. Keesokan pagi, hanya keluarkan bahan-bahan tersebut. Boleh terus panggang ayam dalam air fryer dan tinggalkan saja. Sementara ayam panggang masak, bolehlah mandi dan menyiapkan diri untuk keluar bekerja.


Bekal Sarapan (21)

  • Ayam Panggang Air Fryer
  • Salad: Kentang + Makaroni + Timun + Jagung + Mayonis + Sos Kewpie
  • Buah Limau Sunkist + Tembikai Madu

Ayam Panggang Air Fryer

Salad Kentang & The Gang


Buah Limau Sunkist & Tembikai Madu

Gambar kenangan di pagi Isnin sewaktu rehat.

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke-65.
KELUARGA MALAYSIA TEGUH BERSAMA!



7 comments

  1. Lamanya sy terlepas jamu mata dgn bekal Kak Amie ni :D

    Cantiklah baju yg dipakai oleh cikgu-cikgu ni. Warna merah putih tu nampak berseri.

    BalasPadam
  2. Ada sambutan ambang merdeka ke, Kak Amie.

    Aduh, rasa tercabar tengok bekalan pagi Kak Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak adalah SK. Saja suka-suka ambil gambar dengan gang kaki jalan.
      Bekal ala koboi-koboi SK.

      Padam
  3. Terliur tgk bekal K.Amie.. xyah g kedai mkn mewah.. tu pun dh cuup mewah hehe

    BalasPadam
  4. uittt..segak2nya berbaju sedondon dua dondon berdondon-,dondon...Semangat Merdeka!
    Dia tayang ayam panggang airfryer pulakkk...mengiurkan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe