Ikan Lausu & Anak Ikan Jenahak

4:38 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berhujung minggu. Hari ini kita ada janji temu dengan doktor gigi pada pukul 11:15 pagi. Memang rasa tak seronok, sebab minggu lepas pada petang Rabu kita pun sudah ke klinik gigi juga. Baiklah, kita lupakan cerita di klinik pergigian. Kita cerita tentang ikan pula. 

Hari ini kami sempat ke pasar ikan, beli tiga jenis ikan. Setiap jenis dalam timbangan 1 kilogram sahaja. Kita beli ikan lausu, anak ikan jenahak dan ikan putih @ ikan nyok-nyok.

Ikan Lausu.
 
Ikan lausu ini ada juga yang panggil ikan kutambak. Saiznya ada yang kecil dan ada yang besar. Kalau beli saiz besar biasanya kami beli yang sudah dibersihkan dan dipotong-potong. Kadang-kadang kami beli bahagian kepalanya sahaja untuk dimasak sup.
 
Anak Ikan Jenahak

Ini anak ikan jenahak. Saiznya agak kecil. Seekor dalam timbangan 250gram. Beli 4 ekor  seberat 1 kilogram.


Ikan Putih @ Ikan Nyok-Nyok


Udang Pink



Sayur & Buah

Masih ada sayur sawi di peti sejuk, jadi kami hanya beli salad romaine dan terung taiwan sahaja. Beli 5 biji buah avocado, lemon, tempe dan cili padi.

8 comments

  1. Di sana murah tak harga ikan? Nampak segar2 belaka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bergantung tempat jualann dan jenis ikan. Kalau di pedalaman, jauh dari laut dan bekalan ikan memang mahal harganya.

      Padam
  2. Ooo..itu rupa ikan nyok-nyok yang fresh.. Ikan ni ada dalam menu asrama dulu-dulu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikan nyok nyok ni ada yang panggil ikan putih.

      Padam
  3. Seronoknya tengok ikan-ikan segar tiap kali cikgu upload pic ikan.
    Apa khabar Fairuz dengan bznz nya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Beli sikit-sikit saja, sebab hanya kami bertiga saja yang makan.
      Alhamdulillah. Fairuz setakat ini ok dengan bisnes ikannya. Cuma, itulah.... sangat jauh untuk melawatnya. In syaa Allah ada rezeki bulan Sptember nanti nak ke KK. Bolehlah tengok-tengok tempat dia ambil bekalan ini.

      Padam
  4. Ikan lausu tu biasa masak apa?

    BalasPadam
  5. SA suka betul tengok ikan- ikan segar tu kak amie..lama plak x pi Pasar

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe