Lempeng Cair Sambal Tomato

5:46 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Biasanya Encik Suami akan pulang ke rumah untuk tukar kereta sebelum keluar semula mengambil Firdaus dari sekolah. Kereta kitalah yang jadi mangsanya. Tapi elok jugalah, kiranya rezeki kita sebab Encik Suami akan isi minyak kereta. Setakat ini belum pernah kita isi minyak kereta sendiri sejak kereta itu lahir pada Mei 2020. Kereta  kita sebelum ini sudah 'diangkut' Fairuz ke Kota Kinabalu.

Tiba-tiba kita terfikir, mana tahu Encik Suami hendak minum petang selepas solat asar sebelum keluar semula. Jadi kita pun siap-siap buat lempeng cair. Kebetulan baki sambal tomato masih ada lagi. Bolehlah cecah dengan lempeng cair. 

Laris manis betul resipi Lempeng Cair Mama Cella yang diviralkan oleh Adinda SK di Tanah Jauhar  dari dapurnya itu.

Lempeng Cair Sambal Tomato


Kali ini Amie kongsikan pula resipi lempeng cair dari dapur sendiri. Amie gunakan sukatan kampung saja. Gunakan cawan. Amie tidak gunakan minyak untuk oles di kuali sebab Amie gunakan kuali non stick.

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum (Amie gunakan tepung gandum cap rama-rama)
  • 1 3/4 air
  • garam secukup rasa
  • 1 biji telur gred A
Cara:
  • Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati menggunakan handwhisk. Kalau ada tepung masih berketul, eloklah tapiskan adunan.
  • Biarkan selama 30 minit supaya adunan mengembang dan menjadi lembut serta kenyal.
  • Panaskan kuali dan tuangkan satu senduk adunan. Angkat kuali dan layang-layangkan adunan menjadi bulatan.
  • Apabila bahagian tepi lempeng nampak lekang dari kuali, angkat dan terbalikkan.
  • Biarkan seketika dan kemudian angkat.
Lempeng Cair Sambal Tomato

Untuk resipi Sambal Tomato bolehlah klik di sini: Sambal Tomato

8 comments

  1. Ya allah sedapnya lempeng kampung...

    BalasPadam
  2. Aisehhh.. Kak Amie tayang lempeng cair pulak, dia punya sambal lagi merah mengancam. Nampaknya seminggu ni sy cuma dapat tenung ajelah lempeng di dapur orang, hihi.

    BalasPadam
  3. Tudiaaa....nampak lempeng cikgu sama garing dengan lempeng adinda SK tu..
    Macam nak kena melempeng lagi ja ni...Pengaruh rakan memang bahaya..🤣

    BalasPadam
  4. Ayah saya suka lempeng macam ni. Makan hari-hari pun boleh. Sambal tomato kak Amie memang legend blog ni. Hehe

    BalasPadam
  5. Tadi nak tanya kenapa perlu rehatkan adunan 30 min.. ok, dah baca link.. tq share resepi dan petua . Lepas ni boleh cuba.

    BalasPadam
  6. Cuaca mendung di luar ni, sedapnya dapat makan lempeng & kopi O :)

    BalasPadam
  7. Aduh.. Lempen dengan sambal pula.. Mengancam sangat menu Kak Amie nie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe