Bubur Asyura Versi Cocos

6:04 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berbuka puasa kepada rakan-rakan yang berpuasa sunat Asyura pada hari ini. Waktu berbuka puasa di LD dijadualkan pada pukul 6:22 minit petang.

Cerita tentang Asyura, semalam ada majlis doa selamat di kampung, di rumah adik ipar. Kami balik dibekalkan bubur Asyura. Lama sungguh tak makan bubur Asyura. Bonda kita kata kenapa tak buat bubur Asyura? Kita kata, kita sudah terlupa resipi bubur Asyura yang biasa Bonda masak! Aduhai... ketawa besar Bonda kita!

Bubur Asyura Versi Cocos lebih kurang seperti bubur Asyura yang Bonda kita masak, menggunakan beras dan cair. Namun begitu yang membezakannya, Bubur Asyura Versi Cocos banyak menggunakan ubi-ubian selain daging ayam. Antaranya seperti kentang, lobak merah, jagung, ubi keladi dan pelbagai jenis ubi rambat atau ubi manis. Ubi rambat atau ubi manis ialah nama lain bagi ubi keledek. Seingat Amie MIL akan masukkan leek. MIL akan bubuh lebih lada putih. Apabila kita makan, terasalah pedasnya lada putih dalam bubur.

Bubur Asyura Versi Cocos.


Jika boleh 'menyelam' ke dalam Bubur Asyura Versi Cocos, akan terlihatlah pelbagai macam bahan di dalamnya. Meriah!

16 comments

  1. Dulu masa kecik2 selalu jiran sedekahkah bubur Asyura pada hari Asyura. Masa darjah 2 ada org sedekahkan bubur asyura di sekolah, satu sekolah merasa bubur Asyura tu. Semoga sedekah jariah jiran2 dan dermawan sekolah tu jadi asbab dieorg masuk syurga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bestnya dapat bubur asyura satu sekolah. Makan ramai-ramai.

      Padam
  2. Lain negeri lain versi bubur asyura ni kan
    terasaa kesedapannya twringat ingat pula

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seronokkan dapat rasa macam-macam bubur Asyura.

      Padam
  3. Sedap tu tentu ada kelainan rasa dari asyura biasa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah Kak PI. Dapat merasa kelainannya.

      Padam
  4. Wah..Cikgu mendahului saya masak bubur asyura.
    Menarik la bubur asyura versi cocos ni....Berpeluh ni kalau makan tergigit lada putih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang puaslah kepedasan tergigit lada putih.

      Padam
  5. kat sini kariah kami pun buat bubu suro setiap tahun versi jowo

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lama sungguh saya tak makan bubur suro versi jowo.

      Padam
  6. lebih kurang macam bubur syura johor ye kak, rasa savoury

    BalasPadam
  7. Wah.. satu lagi versi bubur Asyura.. suka tengok perkongsian rakan-rakan blogger mengenai bubur nie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meriah kan Sha. Banyak versinya. Macam-macam boleh rasa.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe