Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (14) : Tempe Goreng

7:48 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Bawa bekal apa ke tempat kerja? Sesekali jom bawa bekal tempe goreng. Tempe mengandungi karbohidrat, protein, lemak, serat dan pelbagai vitamin. Amie lebih menggemari tempe yang dihiris tebal dan digoreng salut tepung. Apabila dimakan, merasalah isi tempenya dan mengenyangkan. Untuk bekalan sarapan pagi Amie hanya celupkan hirisan tempe ke dalam bancuhan Tepung Goreng Rangup Serbaguna BESTARI dan kemudian goreng hingga kuning keemasan. Tak payah susah-susah hendak buat adunan bubuh pelbagai macam bahan perasa lain.

Turut mengiringi tempe goreng, Amie gandingkan dengan salad yang terdiri daripada butterhead dan green coral lettuce, ditemankan dengan hirisan avocado dan jagung serta tomato ceri. Amie juga tambahkan thousand island dressing. Untuk tambah meriahkan permulaan hari, Amie susunkan buah anggur hitam bersama hirisan rockmelon dan kiwi.

Bekal Sarapan Pagi (14)

  • Tempe Goreng
  • Salad : Butterhead + Green Coral Lettuce + Avocado + Jagung + Tomato Cari
  • Buah : Anggur Hitam + Rockmelon + Kiwi

Tempe Goreng

Salad & The Gang

Buah : Anggur Hitam + Rockmelon + Kiwi


19 comments

  1. Sy suka tempe goreng. Betullah, ada tepung goreng bestari dah tak perlu bersusah-susah. Kita hari2 makan tempe goreng celup tepung dari kantin kak sab, hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh buat dengan mudah, buat apa susah-susah kan SK.

      Padam
  2. Sedapnya tempe goreng salut tepung. Mak saya selalu buat dulu-dulu, tapi kat rumah skrg ni saya sorang je makan tempe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah, saya pun seorang saja yang makan tempe di rumah.

      Padam
  3. Wah...
    Macam nugget la tempe tu..sedapnya lahai bekal cikgu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa... betul betul! Naik dah saham tempe.

      Padam
    2. Lepas komen,terus gagau peti ais cari tempe..terliur..
      saya pun masak tempe hari ni.taoi jadikan lauk la🤭

      Padam
  4. Balasan
    1. Di LD tempe dijual dalam bentuk selinder Ujie. Bila dipotong itu yang jadi bulat.

      Padam
  5. dana ingat nugget atau tauhu telur goreng kak rupanya tempe goreng, comel

    BalasPadam
  6. Saya tak pernah makan tempe celup tepung. Boleh cuba lain kali. Biasanya, makan tempe yang goreng macam sambal jawa tu. Tapi tempe goreng rangup, memang sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba ye Nur. Makan cecah dengan sambal kicap. Sodap!

      Padam
  7. tempe goreng tu.. Pergh!! Kenyang tu kalau makan dia saja..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe