Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (19) : Mi Kolok Fucuk Ketam

2:39 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah masih berkesempatan menyediakan bekal sarapan pagi yang ringkas, namun diharapkan dapat menceriakan permulaan hari pada setiap pagi. Kali ini Amie kongsikan bekal Mi Kolok dengan Fucuk Ketam (Ngor Hiang), iaitu isi ketam dan bahan campuran lain seperti lobak, sengkuang dan cendawan dibalut dengan fucuk atau kulit tauhu. Saladnya pula terdiri daripada caipira batavia lettuce dan lalique crystal lettuce, digaul dengan sos kewpie bersama hirisan chicken pepperoni dan taburan buah blueberi serta tomato ceri. Sempat hiris buah kiwi dan potong buah pir.

Bekal Sarapan Pagi (19)

  • Mi Kolok Fucuk Ketam
  • Salad: Caipira Batavia & Lalique Crystal Lettuce +Chicken Pepperoni + Blueberi & Tomato Ceri
  • Buah : Pir & Kiwi

Mi Kolok Fucuk Ketam

Salad & The Gang

Buah : Pir + Kiwi

22 comments

  1. sedapnya menu srapan akak lengkap segala nutrien dan vitamin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Dana. Moga terus istiqamah sedia bekal sarapan pagi yang memenuhi gizi seimbang.

      Padam
  2. Ya allah..dah la fav SA mee kolok...best betul nampaknya tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. SA suka mi kolok ye. In syaa Allah, nanti dapat merasa lagi.

      Padam
  3. Kalau lah dapat masuk dalam post ni...Saya nak makan salad dengan mee kolok tu..hihihi
    Saya pernah cuba masak mee kolok tapi sayang lepas rebus meenya jadi melekit..Mungkin sebab saya tak reti nak masak dengan cara yang betul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba lagi Mama Cella. Mana tahu nanti menjadi, tak melekit.

      Padam
  4. Di Sabah pun ada mi kolok ye.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada. Selalu juga makan mi kolok di kedai.

      Padam
  5. pernh mkn mee kolok masa outstation dlu2 ke sarawak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang mi kolok sangat terkenal di Sarawak.

      Padam
  6. kak ana teringin sungguh nak makan mee kolok ni Amie, bila nak dapat rasa entahlah.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. In syaa Allah, ada rezeki makan mi kolok nanti.

      Padam
  7. Lama tak makan Mee Kolok. Teringin pulak nak makan Mee Kolok bila tengok post Kak Amie, ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak lama nanti dapatlah jamah mi kolok. Kena zikir selalu SK, kata Mama Cella hihihiii.

      Padam
  8. Teringin nak masuk dapur dan pantry kak Amie. Mesti penuh stok makanan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidaklah banyak stok makanan, sekadar cukup untuk makan seminggu kemudian tambah lagi terutama sayuran berupa salad dan buah-buahan (wajib ada).

      Padam
  9. menariknya bekal dia.... boleh buat untuk anak2 bekal sekolah ni...tapi kena ganti pucuk ketam dengan benda lain...anak no.2 kita tak boleh makan seafood...kesian cikgu nanti kalau bengkak muka kat sekolah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oooo... alergik seafood. Tak apa, banyak pilihan lain boleh dimakan.

      Padam
  10. Nampak macam mee kicap.. teruja pula nak cuba.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Sha. Macam mi kicap, simple saja.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe