Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (13) : Pisang Kepok & Keladi Mbodte Tebus

10:14 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kali ini Amie kongsi bekal sarapan rebus-rebus saja, iaitu pisang kepok rebus dengan keladi mbodte rebus. Tak tahulah apa nama dalam bahasa Melayu sebab kita ikut sebuan nama keladi yang orang kampung kami sebut. Seperti biasa, bekalan diserikan dengan warna-warni salad butterhead ditambah kobis ungu dan buat tomato ceri merah kuning dihiasi dengan mayonis. Buahnya pula terdiri daripada hirisan rockmelon, anggur hijau dan aprikot.

Bekal Sarapan Pagi (13)

  • Pisang Kepok & Keladi Mbodte Rebus
  • Salad : Butterhead (Boston Lettuce) + Kobis Ungu + Ceri Merah Kuning
  • Buah : Rockmelon + Anggur Hijau + Aprikot

Pisang Kepok dan Keladi Mbodte Rebus

Salad & The Gang

Buah : Rockmelon + Anggur Hijau + Aprikot

21 comments

  1. Sedap keladi rebus tu.. lemak2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, betul. Teringat sarapan keladi rebus zaman kanak-kanak di kampung.

      Padam
  2. ingtkn jeruk buah2an tadi tuhh., ;p

    BalasPadam
  3. rasa keladi tu kalau kat kampung dana di panggil keladi sarawak, pastu rupa nya comel-comel kan kak bukan besar macam keladi biasa tu kan? sedap tu lahai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, kecil-kecil saiznya. Tapi orang kampung kakak jarang tanam.

      Padam
    2. kalau kat kampung selain di rebus dibuat kerepek pun sedap kak oi... tapi susah nak jumpa orang jual kadang lah

      Padam
  4. Keladi & pisang tu mmg makan mcm tu je ke Kak Amie, tak de cicah apa2 ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Keladi dan pisang tu kakak bubuh garam sikit sewaktu merebus. Ada sudah rasanya, ditambah pisang tu manis-manis masam, keladi pula rasa lemak-lemak.

      Padam
    2. oo begitu. tapi mmg bagus makanan rebus2 ni, sihat sbb tak berminyak.

      Padam
  5. Balasan
    1. Ya, harap-harap cukup segala zat vitamin.

      Padam
  6. Tak pernah dengar nama keladi tu.
    Masa arwah ayah ada dulu, selalu makan keladi rebus. Pokoknya ditanam di tepi rumah. Sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang Jawa biasa dengar namanya. Tak tahu apa dalam bahasa Melayunya pula.

      Padam
  7. Macam mana cara nak sebut nama keladi tu, Kak Amie. Mbote.
    Membote? Sy sebut membuta, aci tak?

    BalasPadam
  8. Sedapnya pisang dan keladi rebus.
    Hijaunya anggur tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pisang tu sedap. Ya, anggur tu memang hijau begitu.

      Padam
  9. Tak pernah makan pisan rebus.. menarik idea bekal kak ammi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap Sha. Ada rasa manis, masam sikit.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe