Marjan Syrup Rasa Melon

5:56 PTG

Bertukar-tukar juadah di bulan puasa sesama jiran tetangga memang menyeronokkan. Pernah sekali jiran sebelah rumah hulur satu jug minuman sejuk, warna hijau dan beraroma blewah @ melon @ honeydew @ tembikai susu.  Kelmarin  dulu, jalan-jalan di pasar terjumpa sirap melon (sebenarnya lama dah nampak), tetapi hati tergerak nak beli. Penjual di situ kata, boleh tambah biji selasih dan hirisan melon.
 
Marjan Syrup Rasa Melon & Buah Melon

 

Inilah rupa sebotol Marjan Boudoin Rasa Syrup Melon.
Isinya 450 ml dengan harga RM12.00


Jom kita sediakan syrup selasih rasa melon untuk minuman berbuka puasa.

Mula-mula hiris halus isi honeydew atau tembikai susu.
 Gunakan buah yang masak ranum.
Ikut sukalah nak bubuh berapa banyak.

Sebelum itu rendam biji selasih dengan air panas hingga kembang.
Kemudian campurkan ke dalam bekas berisi hirisan honeydew tadi.



Selepas itu tuangkan sirap rasa melon.
Kalau suka rasa manis, bubuhlah lebih, kalau suka manis-manis manja, kurangkanlah.
Amie suka rasa manis-manis manja saja.


Tambahkan air sejuk / biasa.
Jika suka sejuk, boleh simpan dalam peti sejuk atau masukkan saja ketulan ais.


Marjan Syrup Rasa Melon dah siap!

13 comments

  1. Segar rasanya Bila diteguk semasa berbuka puasa, kan Amie

    BalasPadam
  2. Sedapppnyaaa minum sejuk sejuk ni, hilang dahaga seharian puasa hahaha

    BalasPadam
  3. Bagai terasa bau haruman honey dew bila menatap gambar minuman ni.

    BalasPadam
  4. Adoiii sedpnya kak dpt minum sejuk2 kan..

    BalasPadam
  5. Tutorialmu bagus, ringkas, padat, dan menarik, ananda Amie. Terima kasih telah berbagi.

    BalasPadam
  6. Marjan tu kiranya dia punya pati ye kak amie? Air macam ni tambah lagi dengan selasih memang sejuk tekak dan badan :)

    BalasPadam
  7. SALAM AIDILFITRI AMIE N FAMILI MAAF ZAHIR BATIN

    BalasPadam
  8. Unik nama marjan. Boleh bayang rasa segar.

    BalasPadam
  9. Terbayang kesegaran air melon ni lalu dekat tekak :)

    BalasPadam
  10. Looks so refreshing lor...nampak sedap tu..sure nyaman je lalu kat tekak kan?

    BalasPadam
  11. sik baik x puasa kalu x kecur dibuatnya hahaha

    BalasPadam
  12. menariknya kak, bau melon tu dahla sedap...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe