Kuey Teow Goreng

5:34 PTG

Amie singgah sebentar di kedai beli  sebungkus roti, kononnya kalau rajin nak buat puding roti. Sedap kalau buat puding roti sendiri, dan rasa kenyang bila kita makan. Masuk dapur, lain pula ceritanya.... terpandang sebungkus kuey teow dengan seikat daun kucai dalam bakul di tepi tingkap..... alamak ni mesti gara-gara keletihan malam tadi sampai terlupa nak simpan semua bahan yang dibeli di dalam peti sejuk. Amie tengok daun kucai masih dalam keadaan elok, walaupun ada sedikit warna hijau kekuningan di hujungnya... akibat kena panaslah tu. Seperti biasa Amie keluarkan ikan untuk direndam, terpandang udang dan isi kerang. Ha.... terlupa niat asal nak buat puding roti, terus goreng kuey teow..... biasa saja cara masakannya. Nak kata ikut mana-mana buku resepi atau resepi orang lain, Amie tak buat rujukan kerana Amie dah biasa goreng kuey teow begini sejak zaman anak dara lagi dan memang suka sangat makan kuey teow terutama char kuey teow....tapi petang ni goreng biasa saja...


Bahan-bahan:
500 gram mee teow (cuci & toskan airnya)
15 ekor udang kertas (bersihkan & belah belakang)
1 cawan isi kerang
1 cawan taugeh (buang kulit kacang & ekor)
10 batang daun kucai (potong sepanjang 5cm)
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
4 sudu sos cili thai
2 sudu sos tomato
4 sudu sos soya
1 sudu serbuk pati ikan bilis
4 sudu minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
2. Masukkan udang dan isi kerang. Gaul dan masak sehingga kulit udang berubah merah.
3. Masukkan kuey teow, disertai dengan sos cili thai, sos tomato dan sos soya. Kacau seketika.
4. Masukkan taugeh dan kucai serta taburkan serbuk pati ikan bilis. Balik-balikkan sebentar.
5. Kuey teow goreng siap untuk dihidangkan.
6. Jika suka, makan bersama lada jeruk.

4 comments

  1. Assalam amie, sedapnya kuey teow goreng dah lama kita tak buat..kita suka kuey teow yang goreng basah..uish kecur dah ni..

    BalasPadam
  2. kita pun suka kuey teow basah.... lain kali kita cuba buat yg basah, kita bagi kat ayu ye...

    BalasPadam
  3. nora kalo masak kue tiaw, guna bahan mana yang ada je..tak de spesifik..lauk telur pun jadi je..punyalah suka kan kue tiaw ni..huhu

    BalasPadam
  4. nora, kalau di s'gor amie suka beli kuey teow goreng di pasar malam... rindu sangat kat pasar malam di sana sampai termimpi2...balik pun setahun sekali je hu hu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe