Acar Mentah

7:33 PTG

Lama benar Amie menyimpan hasrat untuk membuat acar mentah (resepi orang kampung Amie semasa kenduri-kendara). Kenapa namanya acar mentah ye..... Sebenarnya gini, masa Amie kecil2 dulu selalu ikut bonda pergi 'rewang' di majlis kenduri - kendara di kampung. Dari situlah Amie mengenali acar mentah ini. Salah satu bahan acar mentah tu ialah timun. Sebahagian isi dan kulit timun di potong panjang untuk dibuat acar rampai (acar yang dimasak dengan lobak dan rempah-rempah serta ditabur bijan). Bahagian isi timun pula (biasanya timun muda) diricih halus-halus, dicampur dengan nanas masak dan sengkuang untuk dijadikan acar mentah. Ada satu lagi bahan tambahan iaitu udang kering....yang memang Amie tak pernah jumpa dalam acar yang lain.  Nampaknya, petang ini tertunailah hasrat Amie itu dan kira berjayalah juga menghasilkannya walaupun hanya menggunakan imaginasi sendiri ...dengan mengingat kembali segala kenangan masa kecil dahulu. Amie tak pernah jumpa acar mentah ini sejak Amie tinggalkan kampung halaman hampir 20 tahun yang lalu. Apa yang Amie ingat ialah, acar mentah ini sangat enak rasanya, cantik hirisannya dan wangi baunya.... memang betul, bila Amie buat sendiri... rasa nak buat lagi pada masa akan datang terutama semasa buat rumah terbuka. Tengoklah gambar di bawah ni....nampak macam sayur bening je..... tapi sebenarnya itu ialah air nanas sebab Amie gunakan lebih nanas dan kebetulan pula nanas tu masak ranum. Sayang nak perap dengan garam sebab nanas tu manis..., jadi Amie biarkan air nanas tu jadi kuah acar.


Bahan-bahan:
1/2 biji nanas masak
1 biji timun
1 biji sengkuang
1 genggam udang kering (direndam dan tumbuk kasar)
2 biji lada merah
2 biji lada hijau
1 labu bawang besar
4 sudu gula
secubit garam
5 biji limau kasturi (perah airnya)

Cara:
1. Nanas, timun dan sengkuang, lada merah,lada hijau dan bawang besar dihiris halus / nipis.
2. Masukkan dalam mangkuk besar dan taburkan garam serta udang kering.
3. Masukkan gula dan air limau kasturi. Gaul mesra.
5. Biarkan seketika sebelum dihidangkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe