Yam Flavour Ice Cream With Mango and Dessicated Coconut

9:08 PTG

Assalamualaikum semua.... hari ini agak sibuk dan letih sedikit sebab menyiapkan tugas yang belum selesai dari kelmarin. Oleh kerana masa yang diberi sangat suntuk, terpaksalah korbankan banyak perkara.... bukan apa, bantu murid-murid yang menghadapi ketiadaan kad pengenalan kerana masalah dokumen ibu bapa dan sebagainya. Oleh kerana hari Isnin perlu diserahkan, memang sakit tengkuk mengadap komputer, menyemak dokumen dan membuat senarai semak. Sedih sangat sebab sebahagian besar murid, tidak mempunyai dokumen ibu bapa kerana mereka dijadikan anak angkat, ditinggalkan oleh ibu selepas dilahirkan tiga hari kepada jiran, tidak pernah jumpa ibu bapa sejak lahir....rasa nak nangis Amie dibuatnya. Tak sampai hati Amie nak tanya murid tentang ibu bapanya, bila neneknya yang sudah tua datang untuk terangkan keadaan cucunya yang tidak mempunyai kad pengenalan.... Bukan seorang dua, tetapi seramai 58 orang dan selebihnya yang mungkin mempunyai masalah yang sama tetapi tidak menghantar borang permohonan, Amie tak boleh buat lebih daripada ini....oh Tuhan... aku hanya mampu membantu menghantar borang permohonan, yang selebihnya aku serahkan pada-Mu jua, mudah-mudahan mereka bakal menjadi warganegara yang berguna kepada agama, nusa dan bangsa. Syukurlah, sebelum 12 tengahari,Amie sempat siapkan ..... dan pulang tapi Amie perlu banyak berehat kerana esok, hari Ahad akan ikut rombongan meminang dan sekaligus hantaran ke Tawau. Oleh kerana dari pagi anak-anak mengikuti aktiviti kokurikulum dan hanya makan makanan yang dibeli oleh ayahnya, menjelang tengahari Amie pula sediakan untuk mereka aiskrim seperti di bawah ini...



Kira dessert la..... buka aiskrim buatan sendiri tau..he he he... kami makan satu keluarga sampai habis.

Bahan-bahan:
500 ml aiskrim perisa keladi
2 biji mangga masak (potong ikut suka)
1/2 cawan kelapa parut kering (dessicated coconut) tabur atas aiskrim
......siap untuk dinikmati........

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe