Jus Tomato & Jus Epal Dengan Nanas

8:14 PTG

Sehari dua ni setiap kali masuk dapur...hidung tersumbat dengan bau nanas masak ranum. Tak tahu nak buat apa dengan nanas nan sebiji tu.... semalam tanya suami tentang paceri nanas. Respon baik darinya.... dia suka makan paceri nanas. Nanti saya masakkan paceri nanas tapi kalau dah sampai sebiji nanas seberat 1300 gram.... dibuat paceri, yang makan cuma kami berdua...ehh... tak boleh jadi. Baiklah saya bahagi 2. Separuh buat jus dan separuh lagi buat paceri. Tengok bahan lain yang boleh digandingkan dengan jus nanas...oooo ada lemon, epal...hmmm tomato..


Banyaknya khasiat nanas.....dalam bidang perubatan mengatakan jus nanas boleh mencuci tubuh, melawaskan kencing, merangsang penghadaman, sakit kerongkong, masalah hati dan macam-macam lagi. Tapi awas...nanas ni tajam... tak sesuai untukwanita hamil tapi baik untuk melancarkan perjalanan haid. Ada yang lebih menarik lagi tentang nanas ni tau.... katanya berkesan untuk menghilangkan lemak dan berupaya menguruskan badan.... he he he... dan satu lagi, katanya kalau banyak makan daging, makanlah pula nanas supaya pecah lemak-lemak tu... Saya buat 2 jenis campuran jus nanas. Yang di bawah ni jus tomato dengan nanas.


Ha...tu dia jus tomato dengan nanas... tomato sebenarnya banyak sangat kebaikkannya terutama untuk kulit...boleh melicinkan kulit tapi suka sangatkah kita makan tomato....ha ha ha... jom kita cuba amalkan minum ini yea... caranya mudah saja..

Bahan-bahan: (untuk 200ml jus)
200 gram nanas
1 biji tomato merah
1 sudu teh jus limau nipis
1 sudu gula pasir

Cara:
1. Kisar kesemua bahan di atas.
2. Tapis.
3. Masukkan ketulan ais.
(Saya belum masukkan ketulan ais dalam minuman tu...)

Dan seterusnya, saya sediakan juga jus epal dengan nanas seperti di bawah... ooohhh ada 2 gambar pulak... yang putih macam susu itulah jus epal dengan nanas...


 Pasal epal pula...katanya epal berfungsi sebagai pengimbang lemak dan sesuailah untuk anak-anak yang gemar makan makanan segera. Saintis British pula mendapati jika seseorang mengunyah epal, ia membantu mengurangkan sakit gigi dan tatar yang menyelaputi gigi. Wah... di Jepun pula, kajian mendapati amalan mengupas buah epal...kupas pula dah...dapat mengaktifkan bahagian hadapan otak iaitu bahagian yang mengawal pemikiran logik, imaginasi dan penilaian... ooohhh segala nikmat kurniaan Ilahi tidak ternilai banyaknya kebaikan dan kelebihannya....Alhamdulillah. Jom kita lihat kreativiti mengadun jus buah-buahan ini...

Bahan-bahan: (untuk 350ml jus)
200 gram nanas
1 biji epal
100 ml susu cair
50 ml air
1 sudu teh madu

Cara:
1. Kisar semua bahan di atas.
2. Tapis.
3. Masukkan ketulan ais.
4. Hidangkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe