Ikan Baulu Asam Pedas Melaka

10:22 PTG

Rasanya hari ini saya benar-benar prihatin dengan bahan atau ramuan untuk masak asam pedas. Asam Pedas Melaka... bunyinya bukan main-main tau...ni masakan negeri orang, bukan negeri sendiri (asal main bantai saja..) Ada asam pedas pekat, ada yang cair, ada yang terasa sangat masamnya dan macam-macam lagi rasa. Musim hujan begini, teringat saya kejadian banjir di rumah sewa kami di Pantai Dalam - belakang Angkasapuri (RTM), di situlah kami menyewa (rumah setinggan - RM300 sebulan), naik bas 35 sen tambang ke luar dekat Jalan Bangsar (kalau tak silap), lepas tu kena tunggu bas Sri Jaya nak masuk UM, tak ingat berapa sen kena bayar, tapi bas selalu senget sebelah sebab ramai sangat student bergayut berhimpit-himpit macam ikan sardin dalam tin. Cerita pasal asam pedas ni...alkisahnya, suatu hari kawan serumah sewa - Hasni, orang Melaka, teringin nak makan asam pedas. Saya tak ingatlah ikan apa yang dimasaknya tapi saya tak boleh lupa, sambil sediakan bahan, sambil dia menelefon ibunya di Melaka (ibunya tukang masak dan ada restoran di bandar Melaka- Restoran Seri Percik namanya. Tak tahulah ada lagikah tidak restoran tu...maklumlah saya ke restorannya pun pada tahun 1992 ...pekerjanya lebih 30 orang, masakan yang disediakan waktu itu 60 jenis..) Berbalik cerita pasal Hasni tadi, memang menjadi asam pedasnya, bak kata baba Hasni...asam pedas Melaka berlinang-linang. Apa yang berlinang ya... tapi memang Hasni ikut betul-betul resepi ibunya...mesti guna belacan bulat (kalau tak silap), cili kering berapa biji...dan akhirnya saya pun tumpanglah semulut... terbayang rupa asam pedasnya, pekat, merah gelap..... leleh liur dibuatnya kalau teringat. Saya tak berapa ingat apa bahan sebenar yang Hasni gunakan, tapi saya masak asam pedas hari ini ikut resepi seorang kawan... bukan orang Melaka tapi suaminya orang Melaka dan kawan saya ni pun tuan punya kedai makan di Pelabuhan Kelang... Raja Halizah.


Bahan-bahan:
1 ekor ikan baulu (potong 6)
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 200ml air)
daun kesum
tomato
5 biji lada hijau (sepatutnya kacang bendi)
garam & perasa
15 biji cili kering
1/4 sudu halba
1/4 sudu biji sawi
1 batang serai (diketuk)
minyak

Bahan kisar:
15 biji cili kering
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit belacan
1.5 cm halia
3 cm kunyit hidup
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu jintan manis

Cara:
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak- api jangan terlalu kuat.
2. Masukkan biji sawi, halba dan serai serta air asam jawa. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan dan daun kesum. Masak 7-10 minit.
4. Masukkan garam dan perasa.
5. Baulu masak asam pedas Melaka siap untuk dihidangkan.



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe