Paceri Nanas

8:50 PTG

Cerita tentang paceri atau pajeri...samalah tu...dua-dua istilah boleh guna (ikut Kamus Dewan), saya tak pernah peduli tentang resepi ini. Zaman kanak-kanak sewaktu di kampung, memang masak paceri nanas tak pernah ketinggalan dalam menu untuk kenduri-kendara terutama di majlis kahwin. Yang saya nampak, di mana ada nasi minyak, di situ mesti ada paceri....yang mengandungi bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Bahan lain saya tak tahu dan saya pun tak gemar memakannya kerana rasanya kurang digemari oleh lidah kanak-kanak...masam manis pedas...Lama kelamaan saya suka pula makan paceri nanas dan sekarang amat jarang saya temui paceri nanas walaupun dalam hidangan di majlis kahwin. Bila suami kata, paceri tu sedap, saya pun cubalah berusaha mengingat kembali apa sebenarnya bahan yang digunakan... nak telefon bonda, ....tengah sibuk masak-masak untuk kenduri arwah ayahanda dan abang ipar malam ni...dengar kata salah satu masakan bonda, keli goreng dengan petai...hu hu...manalah kami nak dapat keli di sini...hmmm..ni kes ingat-ingat lupa resepi paceri, akhirnya saya dapat juga mengingat satu persatu bahan-bahannya walaupun hampir terlupa memasukkan udang kering he he he...sikit je masak takut tak sedap, tapi memang sedaplah...... lain kali nak buat lagi. Patutnya guna nanas tua tapi nanas saya dah masak ranum....tak apalah, saya layukan dulu nanas saya.


Bahan-bahan:
400 gram nanas (celur hingga layu)
4 biji bawang putih (tumbuk)
4 biji bawang merah (tumbuk)
1 genggam udang kering (tumbuk)
1/2 sudu teh jintan manis (tumbuk)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
2 sudu besar kerisik
200ml pati santan
2 sudu rempah kari
garam & gula
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
3. Masukkan rempah kari dan serbuk kunyit. Masukkan santan. 
4. Masukkan nanas, garam dan gula.
5. Masukkan kerisik dan gaul rata.
6. Masak dengan api perlahan.
7. Paceri nanas siap untuk dihidangkan.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe