ADSENSE

Selasa, 15 Februari 2011

Berkenalan Dengan Herba Cina (Ba Bao: Lapan Bungkus / Jenis)

Syukur ke hadrat Ilahi....dijadikannya manusia lengkap dengan segala kesempurnaan fizikal, dianugerahinya otak serta diberinya akal untuk berfikir. Dijadikannya segenap penjuru alam dengan pelbagai kejadian yang tak terungkap oleh akal dan fikiran akan segala rahsia di sebaliknya. Justeru, andai air lautan dijadikan sebagai tinta menulis segala kejadian Allah, tidak akan mencukupi jumlah air itu...bahkan dikatakan kita hanya memiliki hanya setitik ilmu dari air lautan itu... Maha Besar dan Maha Agung...Dia menjadikan alam dengan segala rahsia yang tiada tolok bandingnya. Saya ingin berkongsi rasa kesyukuran dan takjub dengan segala kejadian di muka bumi... hari demi hari banyak yang kita dapat pelajari dan ketahui. Benarlah, semakin banyak ilmu pengetahuan kita perolehi, rupanya semakin banyak yang belum kita terokai. Walaupun sekadar mencungkil sedikit perkara-perkara berkaitan makanan, namun ini memberi peluang dan ruang kepada saya untuk melihat sedikit demi sedikit segala keajaiban Allah. Barangkali kita sudah biasa dengan serai, kunyit, lengkuas dan sebagainya... tetapi kita sangat jauh dengan pelbagai herba lain yang sebenarnya sama hampirnya dengan kita sebagaimana serai dan kunyit. Saya sangat bertuah kerana sahabat handai dan rakan taulan terdiri daripada pelbagai bangsa dan latar belakang. Saya mempunyai kakak ipar yang berkahwin dengan lelaki keturunan Cina, dan saya sering berkesempatan menikmati hidangan sup masakannya. Biasanya kakak ipar saya hanya menggunakan bahan asas yang biasa seperti kurma merah, white fungus, halia, akar teratai dan seumpamanya. Namun, saya pula yang terlebih-lebih... masak sup menggunakan herbanya yang pelbagai. Misalnya, hari ini saya masak 'ba bao chicken soup' ...anak saya kata maksud 'ba bao' ialah lapan harta, tapi saya kurang puas hati, bertanya pula (telefon) dengan anak buah (anak kakak ipar) yang memang keturunan Cina, katanya 'ba bao' itu lapan jenis atau lapan bungkus (saya terdengar juga sayup-sayup suara bapanya menerangkan di belakang telefon). Ha.... jika anda membeli  herba 'ba bao chicken soup' membawa maksud ada 8 jenis herba di dalamnya seperti berikut:Inilah himpunan 'ba bao' atau 8 bungkus itu...sebab dalam satu bungkusan herba ini terdapat 8 bungkus herba yang berlainan jenis untuk dimasak sup. Di bawah ini saya masukkan gambar 8 jenis herba di atas bersama namanya sekali.... kalau tak betul, jangan segan-segan tegur saya...Pak Kei (Cantonese)

Pak Kei banyak tumbuh di Korea dan wilayah Shanxi dan juga Gansu di China. Akar pak kei yang berwarna kuning pucat ini dipercayai sangat baik for the treatment of poor blood curculation and fatigue. Pak kei juga disebut huang shi dalam bahasa Mandarin.Wai San (Cantonese)

Wai san juga banyak didapati di Korea dan China terutama di wilayah Henan dan Hunan. Wai san di dalam gambar merupakan akar berwarna putih seperti kapur atau keperakan. Wai san atau shan yao (bahasa Mandarin) dipercayai sangat berkesan sebagai ubat menyegar dan menguatkan badan terutama for the kidneys and lungs, and prescribed for diarhoea, diabetes, and urinary problems.Gambar di atas ini belum diberi nama... ada sesiapa tahu? Saya perlu rujuk kawan-kawan Tionghua.....dan akhirnya rakan sekerja saya, Ivy Chai Wei Yee dapat menjawab persoalan itu....herba ini diberi nama 'tong gui' dalam bahasa Mandarin.
herba yang ini pun belum pasti apa namanya.....dan sekarang (18 Februari 2011) dapatlah nama herba di atas iaitu 'hei mu er' (Mandarin).Ginseng  (English)

Banyak orang pernah dengar 'ginseng'.... di atas ialah gambar akar ginseng. Sebutan Cantonese ialah 'yong sam' dan sebutan bahasa Mandarin pula ialah 'xi yang shen'.  Akar ginseng secara keseluruhannya kelihatan seperti bentuk manusia yang mempunyai dua kaki, two hands and a lean torso, tetapi kepalanya pula could be a maniature man. Masyarakat Cina mempercayai setiap bahagian tubuh akar ginseng mempunyai khasiatnya yang tersendiri dan setiap bahagiannya pula mempunyai nama masing-masing misalnya 'yong sam tau' ialah bahagian kepala akar dan 'yong sam soe' pula rerambut akar.
Lotus Seeds (English)

Kita sudah biasa melihat bunga teratai yang terapung di atas kolam atau tasik. Cantik bukan....secantik itulah khasiatnya yang jarang sangat kita ketahui. Selain akar teratai yang digunakan dalam masakan sup, biji teratai atau 'lien chi' (Cantonese) pun mempunyai hasiatnya yang tersendiri. Biji teratai (lian zi - Mandarin) tidak semesti dicampur sebagai bahan masakan sup tetapi penggunaannya boleh dipelbagaikan.Dried magnolia petals (English)

Magnolis petals dipercayai to be beneficial for an extraordinary range of illness, from pulmonary diseases and deafness to ulcers and cough.

Cukuplah setakat ini dahulu informasi tentang sebahagian kecil herba Cina yang saya ketahui. Insya-Allah saya akan cuba kumpul seberapa banyak bahan untuk dikongsi bersama. Sebarang komen sangat dialu-alukan.

6 ulasan:

gee rahim berkata...

salam,, kak amie,, yg ginseng 2 saya rasa bukan ginseng tp dang shen sebenarnya,, yg warna hitam 2 pulak chuan xiong,, mmg betul herba2 cina ni byk khasiat,, saya keja kt kilang proses herba2 ni,,tp saya xpenah try makan pon,, hehehe

Selly fui hing berkata...

yg warna merah pula tu apa namanya?

Selly fui hing berkata...

yg warna merah pula tu apa namanya?

Zalynnah JaJa berkata...

Yang merah tue buah goji atau goji berry

Zalynnah JaJa berkata...

Yang merah tue buah goji atau goji berry

Athira Ezzati berkata...

brape harga herba ny...