Lokan Panggang Dengan Salsa

8:04 PTG

Kami pernah tersesat menelurusi jalan-jalan di Kota Kinabalu mencari tempat lokan bakar. Kakak dan adik ipar saya kata hanya satu saja tempatnya....akhirnya dalam perjalanan menghala pulang, kami terjumpa tempat tersebut. Banyak gerai dan memang penuh dengan timbunan lokan dan kelapa bakar serta kelapa puding. Saya ingin tahu sangat... apa istimewanya lokan bakar yang sering mereka sebut-sebut. Akhirnya terhidanglah lokan bakar di hadapan kami. Saya dapati di atas isi lokan diletak kunyit hidup yang ditumbuk serta garam dan cecah dengan lada serta disediakan limau.... ooohhh begitu rupanya lokan bakar. Nanti saya buat sendiri...janji saya dalam hati. Tapi jarang pula jumpa lokan yang masih bercengkerang. Biasanya saya terjumpa lokan yang sudah siap direbus dan dikupas. Nak cari sendiri....aduhai...dulu pernah jalan-jalan di belakang kampung bersama keluarga konon nak cari udang galah, tapi udang galah entah ke mana....akhirnya dapat berguni-guni lokan (pertama kali saya korek ketam dalam anak sungai) sebab seronok sangat melihat emak bapak dan nenek moyang lokan (besar-besar). He...sekarang musim hujan, macamana nak korek lokan.... korek sajalah di pasar.....


Nampak lucu pulak lokan panggang saya dalam gambar di atas.... sebenarnya dapat idea resepi kepah bakar tapi saya tak ikut resepi kepah tu... yang saya ikut hanyalah meletakkan salsa di sebelah kulit kepah yang kosong.

Bahan-bahan:
20 ekor???? (lokan sederhana besar)
1 biji mangga muda
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
cili padi berempah (dalam botol - ready made)

Cara:
1. Panggang / bakar lokan dalam ketuhar sehingga terbuka kulitnya.
2. Sementara menunggu lokan masak, ricih mangga muda bersama lada merah dan lada hijau.
3. Masukkan garam dan gula dan gaul sebati. Biarkan  salsa meresap sebati selama 7-10 minit.
4. Keluarkan lokan yang sudah terbuka dan letakkan salsa di bahagian kulit lokan yang kosong.
5. Bakar / panggang lokan bersama salsa selama 5 minit lagi.
6. Lokan panggang dengan salsa siap untuk dihidangkan bersama cili padi berempah (jika suka)

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe