ADSENSE

Sabtu, 5 Februari 2011

Lokan Panggang Dengan Salsa

Kami pernah tersesat menelurusi jalan-jalan di Kota Kinabalu mencari tempat lokan bakar. Kakak dan adik ipar saya kata hanya satu saja tempatnya....akhirnya dalam perjalanan menghala pulang, kami terjumpa tempat tersebut. Banyak gerai dan memang penuh dengan timbunan lokan dan kelapa bakar serta kelapa puding. Saya ingin tahu sangat... apa istimewanya lokan bakar yang sering mereka sebut-sebut. Akhirnya terhidanglah lokan bakar di hadapan kami. Saya dapati di atas isi lokan diletak kunyit hidup yang ditumbuk serta garam dan cecah dengan lada serta disediakan limau.... ooohhh begitu rupanya lokan bakar. Nanti saya buat sendiri...janji saya dalam hati. Tapi jarang pula jumpa lokan yang masih bercengkerang. Biasanya saya terjumpa lokan yang sudah siap direbus dan dikupas. Nak cari sendiri....aduhai...dulu pernah jalan-jalan di belakang kampung bersama keluarga konon nak cari udang galah, tapi udang galah entah ke mana....akhirnya dapat berguni-guni lokan (pertama kali saya korek ketam dalam anak sungai) sebab seronok sangat melihat emak bapak dan nenek moyang lokan (besar-besar). He...sekarang musim hujan, macamana nak korek lokan.... korek sajalah di pasar.....


Nampak lucu pulak lokan panggang saya dalam gambar di atas.... sebenarnya dapat idea resepi kepah bakar tapi saya tak ikut resepi kepah tu... yang saya ikut hanyalah meletakkan salsa di sebelah kulit kepah yang kosong.

Bahan-bahan:
20 ekor???? (lokan sederhana besar)
1 biji mangga muda
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
cili padi berempah (dalam botol - ready made)

Cara:
1. Panggang / bakar lokan dalam ketuhar sehingga terbuka kulitnya.
2. Sementara menunggu lokan masak, ricih mangga muda bersama lada merah dan lada hijau.
3. Masukkan garam dan gula dan gaul sebati. Biarkan  salsa meresap sebati selama 7-10 minit.
4. Keluarkan lokan yang sudah terbuka dan letakkan salsa di bahagian kulit lokan yang kosong.
5. Bakar / panggang lokan bersama salsa selama 5 minit lagi.
6. Lokan panggang dengan salsa siap untuk dihidangkan bersama cili padi berempah (jika suka)

Tiada ulasan: