Shiitake Mushroom Omelette

7:02 PTG

Assalamualaikum dan selamat malam kepada semua pengunjung yang sudi singgah di dapur Amie. Nampaknya cuaca asyik mendung sepanjang hari. Kelmarin hujan, hari ini pun hujan. Alhamdulillah, syukur kepada Allah di atas segala rahmat-Nya. Bila hujan selalu, pokok-pokok di sekeliling rumah pun semakin subur. Apabila memandu ke tempat kerja pada waktu pagi, Amie suka buka tingkap kereta untuk menghirup udara segar...hmmmmm nyamannya. Biasanya Amie keluar dari rumah pukul 5.50 pagi, dan matahari pun belum menampakkan diri. Azan Subuh menandakan tibanya waktu solat bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur selalunya berkumandang melalui corong radio...lalu Amie pun terbayanglah bonda yang sedari dahulu bangun awal untuk menyediakan sarapan pagi sementara kami adik-beradik menyiapkan diri untuk pergi ke sekolah. Hari ini Amie balik lewat sedikit kerana terpaksa sekali lagi berurusan dengan pihak imigresen....terpaksa 3 kali ulang-alik, akhirnya selesai juga urusan. Bila sampai rumah, terfikir pula nak masak apa. Oh ya.... kebetulan hari ini hari Khamis malam Jumaat. Selepas solat Mahgrib, suami dan anak-anak teruna Amie pergi kampung untuk menghadiri majlis bacaan Yasin dan terus makan malam di sana. Akhirnya Amie ambil keputusan untuk masak omlet saja.


Bahan-bahan:
4 biji telur
4 kuntum cendawan shiitake segar
1 biji tomato
1 labu bawang besar
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu serbuk pati ayam
2 sudu susu cair
sedikit mentega

Cara:
1. Pecahkan telur dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan semua bahan di atas kecuali mentega. Gaul sebati.
3. Panaskan mentega di dalam kuali.
4. Tuang bahan adunan telur ke dalam kuali dan pastikan api mesti sederhana supaya omlet tidak menjadi hangus.
5. Sekiranya suka, boleh lipat omlet di dalam kuali, jika tak mahu, tidak mengapa.
6. Biarkan omlet masak dalam keadaan basah.
7. Omlet sedia untuk dihidangkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe