Ikan Jenahak Sup Dengan Daun Selasih

9:02 PTG

Selamat malam semua pengunjung.... malam ini Amie masak ala kadar saja sebab sehari suntuk menghabiskan masa dalam perjalanan pergi dan balik dari Lahad Datu-Tawau-Lahad Datu ikut rombongan meminang sekaligus hantaran. Alhamdulillah, semuanya selesai tapi masih Amie fikirkan betapa belanja kahwin sekarang ini melambung tinggi... asyik fikir tentang benda tu, nanti lauk makan malam tak siap pulak. Suami kata dia sangat letih memandu dan ingin melelapkan mata sekejap. Sebenarnya kalau boleh Amie pun nak terus tidur tapi.... Amie rasa, letih Amie letih lagi dia. Anak-anak pun macam tak ada mood untuk makan, maklum sepanjang perjalanan asyik mengunyah segala bekalan yang dibawa. Malam ini Amie masak sup ikan jenahak yang masih segar dari pasar ikan Tawau. Teringat bau segar daun selasih dalam sup ayam, Amie cuba daun selasih dalam sup ikan pulak. Harap sup ikan jenahak dengan daun selasih Amie akan membangkitkan selera makan seisi keluarga yang sedang keletihan.


Bahan-bahan:
3 keping ikan jenahak
10 batang babycorn (belah 2)
2 biji tomato (belah 2)
4 tangkai daun selasih
2 batang serai (diketuk)
5 biji bawang putih (tumbuk kasar)
5 biji bawang merah (tumbuk kasar)
3cm halia muda (tumbuk kasar)
2 kuntum bunga lawang
5cm kulit kayu manis
1 sudu lada putih (tumbuk halus)
garam & perasa
4 sudu besar minyak jagung
7 biji cili padi (jika suka)
3 biji limau kasturi (jika suka)

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk kecuali lada putih. Masukkan sekali bunga lawang, serai dan kulit kayu manis. Goreng hingga wangi.
2. Masukkan 600ml air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan jenahak dan masak selama 5-7 minit.
4. Masukkan lada putih, garam dan perasa.
5. Masukkan babycorn, tomato dan cili padi.
6. Sup ikan jenahak siap untuk dihidangkan.
Perahkan air limau kasturi jika suka. Jika suka pedas, pecahkan cili padi sewaktu makan bersama nasi.
Oleh kerana isi ikan jenahak sangat lembut, jangan terlalu lama memasaknya, nanti hancurrrrr.... Bagi yang sudah biasa gunakan daun sup dalam masakan, apa kata sesekali gunakan daun selasih pula. Sekali dua mungkin sukar sedikit untuk menerimanya, tapi lama-lama macam Amie....suka...

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe