Udang Goreng Salut Tepung

9:25 PTG

Selamat malam semua.... terlelap seketika sebentar tadi, lepas lelah hari ini. Maklum, sudah kembali bertugas, jadi tidak banyak kesempatan untuk menatap blog. Apa pun terima kasih kepada semua pengunjung dan sejumlah pengikut yang bilangannya semakin bertambah hari demi hari....moga kita dapat sama-sama manfaatkan blog masing-masing untuk diri sendiri dan juga rakan-rakan yang lain. Hari ini, hari pertama anak kedua pulang sekolah naik bas (sebelum ini teksi ambil dari rumah ke sekolah, dan menjelang petang bapanya pula ambil dari sekolah), hampir 6.20 petang baru sampai rumah...sudah masuk waktu Maghrib. Memang kebiasaannya akan terus ke dapur bertanya...mummy masak apa hari ini? Tapi hari ini lain sedikit... terpaksalah dia makan seorang sebab yang lain sudah makan terlebih dahulu. Kesian... esok, harap-harap anak-anak yang lain dapat menunggu kepulangannya supaya dapat makan bersama-sama. Nampak wajahnya sangat gembira bila saya hidangkan udang goreng salut tepung....horeeeyyy...teriaknya riang sementara si bongsu pula bersuara... boleh minta satu? Rasa terharu sangat sebab si abang sanggup kongsi sedikit bahagiannya dengan si adik yang sebenarnya sudah kekenyangan...


Bahan-bahan:
25 ekor udang kertas
4 sudu tepung gandum
4 sudu tepung jagung
1 sudu teh serbuk ENO (sebarang perisa)
3 biji bawang putih (tumbuk)
1.5 cm halia (tumbuk)
1 sudu teh lada putih (tumbuk)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu serbuk pati ayam
100ml air
minyak

Cara:
1. Bersihkan udang dan belah belakang dan kelar bahagian hadapan (supaya udang tidak bengkok semasa digoreng)
2. Campurkan tepung gandum dengan tepung jagung bersama serbik ENO.
3. Masukkan semua bahan tumbuk bersama serbuk kunyit dan serbuk pati ayam.
4. Masukkan air dan gaul hingga sebati.
5. Celupkan seekor demi seekor udang dan goreng dalam minyak yang banyak dan panas.
6. Udang goreng salut tepung siap untuk dihidangkan dan enak dimakan semasa masih panas bersama cili sos.

Boleh juga campurkan sebiji telur dalam adunan jika suka.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe