Kek Coklat Pisang Kukus

1:43 PTG

sSalam Jumaat.... masih lagi hujan renyai-renyai. Sejuk....tengok daun-daun pokok epal bidara di depan rumah melintuk-liuk ditiup angin. Banyak tunas baru muncul sebab sebelum musim hujan, suami pangkas dahan-dahannya. Ehhmmmm.... kelmarin jiran sebelah bagi lagi sesikat pisang...pisang sesikat yang dibagi tiga hari lepas masih ada..... teringat lagi cerita dulu, tak sempat pisang masak ranum, habis kami kekah adi-beradik he he... bonda suka buat kuih pisang tapi saya tak pasti kuih apa...kadang-kadang pisang dilecek, kadang-kadang dipotong. Biasanya bonda buat sebelum masuk tidur dan esok pagi bonda sudah hidangkan dan yang tak boleh saya lupa, bonda kukus kuih pisang itu. Malam tadi ada telefon bonda lewat 11 malam, bonda baru selesai buat kenduri..... alhamdulillah. Suara bonda kedengaran letih, jadi saya singkatkan perbualan. Anak-anak minta saya buatkan mereka kek coklat....saya buatkanlah tapi saya masukkkan pisang ... jadilah kek coklat berpisang ye.... kukus macam bonda buat dulu-dulu. Si bongsu tolong jaga mixer...dia minat sangat dengan dunia masakan, katanya bila besar nanti nak jadi chef,  jadi saya hanya mampu beri dorongan dengan memberinya peluang 'mengganggu' saya di dapur.... di samping mengenali serba sedikit bahan-bahan masakan.


Minta maaflah.....saya bukan pakar buat kek...kalau ada yang tak betul, tegur2lah. Kalau setakat makan untuk diri dan keluarga tu bolehlah....tapi memang kek coklat pisang kukus ni mengenyangkan perut sebab padat.... ( saya gunakan tepung gandum biasa - kawan2 kata bagus kalau gunakan tepung hong kong)

Bahan-bahan:
3 biji telur gred A
280 gram tepung gandum
250 gram mentega
180 soft brown sugar
250 gram pisang masak
50 gram serbuk koko
1 sudu serbuk penaik
1 sudu esen vanilla

Cara:
1. Pukul telur, mentega dan gula hingga kembang menggunakan mixer.
2. Masukkan tepung gandum, serbuk penaik, serbuk koko dan esen vanilla. Pukul lagi.
3. Masukkan pisang yang dilecek terlebih dahulu dan pukul lagi.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang pengukus.
5. Kukus sehingga masak.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe