Mencari Cendol Tak Kahwin

8:47 PTG

Bismillahirrahmanirahim.
Kebanyakan cendol yang dijual zaman sekarang tidak gunakan santan segar. Kita selalu teringat-ingat cendol di gerai Wak Gundol seperti yang kita ceritakan dalam anekdot ANTOLOGI IKAT TEPI ATAU IKAT MATI?

Setelah merasa keenakan Cendol Kahwin Tiga di sini:MAKAN YONG TAU FU SUP, CENDOL KAHWIN TIGA & SOTONG KANGKUNG, kita teringin nak menyedol lagi. Sekurang-kurangnya dapatlah lepaskan sedikit rindu Cendol Wak Gundol itu.

Sebenarnya gambar ini sudah berada dalam HP beberapa minggu lalu. Sebaik kami sampai ke LD dari perjalanan jauh (kota Kinabalu) tempoh hari, kami singgah di D'Lisa Cafe untuk alas perut sebelum pulang ke rumah.


Ada Cendol Kahwin Tiga dan Cendol Kahwin Empat, tapi kita minta cendol biasa yang tak kahwin.


Firdaus dengan milonya dan Encik Suami dengan lemon shoi.


Encik Suami makan Nasi Goreng Kampung.


Firdaus minta oden. Kuahnya nampak pucat. Tapi Firdaus suka. Dia ambil cendawan enoki.


Kita minta sup yong tau foo.


Kombinasi tiga jenis sambal. Atas sekali sambal belacan.


Sedap kuah supnya. Berpeluh-peluh hirup kuah, makan cecah dengan rasa sambal yang pedas.


Cendol Tak Kahwin sudah beralih tempat. Hanya sempat sedut beberapa kali, dan kemudian menjadi hak milik Firdaus!



9 comments

  1. Kalau tak kawin tu nak panggil Cendol Bujang Terlajak ke...Cendol Andalusia..🤭🤭
    Tapi nampak pekat berlemak tu..
    Kepada penjual cendol semua...tolonglah guna santan segar yer..kecewa tau kalau dapat cendol santan kotak @ santan sawit...pesanan ikhlas..hihihi

    BalasPadam
  2. dulu suka je minum cendol..tp sekarang kena jaga apa yang masuk... hihihi..

    BalasPadam
  3. nampak pekat bettul cendol tu apaza jahwin 3 dgnkahwin 4 tu.. mmg kontroversi nama dia tu

    BalasPadam
  4. ya ampun nama cendol tu boleh tahan heehehe.... sedap nya oden tu kak, yg Daus punya n akak punya

    BalasPadam
  5. bukan maaeennn nama cendol eh tu naaaa he3

    BalasPadam
  6. Tak jumpa lagi menu cendol kahwin. Sekarang cendol pun tak hidang dalam mangkuk. Tak boleh menyudu, kena menyedut pula. Hihi..Firdaus pun suka cendol dah bertukar pemilik. Enoki memang favourite Firdaus ye.

    BalasPadam
  7. Ingat orang je tak kahwin, cendol pun sama ye. Wah terliur tengok Oden

    BalasPadam
  8. kemain lg nama cendol yek😁😁x pe janji sedap👍👍

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe