Mi Tarik Labu Goreng dengan Sosej

9:50 PG

Bismillahirrahamanirrahim.
Alhamdulillah kita dapat bertemu kembali di alam maya. Selamat pagi dan selamat berhujung minggu. Pagi ini Amie sediakan sarapan Mi Tarik Labu Goreng dengan Sosej. Siapa di sini peminat mi tarik selain Mama Cella? 

Mi Tarik Labu Goreng dengan Sosej.

Jemput sarapan pagi!

Mi Tarik Labu Goreng dengan Sosej


Bahan-bahan:
  •  1 bungkus Mi Tarik Labu
  • 5 batang sosej - potong bulat
  • 1 cawan hirisan capsicum hijau 
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan
  • 1 labu bawang Holland - cincang
  • 3 ulas bawang putih - ketuk
Cara memasak:
  1. Didihkan air secukupnya. Masukkan Mi Tarik Labu dan rebus sehingga lembut - anggaran 8-10 minit. Angkat da toskan. Bilas di bawah air paip yang mengalir.
  2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar  hingga layu.
  3. Kemudian masukkan sosej dan gaul rata.
  4. Seterusnya masukkan Mi Tarik Labu.
  5. Tuangkan sos tiram, sos cili, Kicap Manis Pedas Mahsuri dan capsicum hijau.
  6. Tambahkan garam / perasa pilihan.
  7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
Telur Dadar Gulung.

Separuh dari telur dadar gulung ini masuk ke perut Firdaus.... ahaks! Hampir dua minggu jugalah Encik Suami cari telur di mana-mana kedai. Dua hari lepas dapat beli sekotak. Kata Encik Suami telur gred double A, tapi saiznya macam bercampur dengan saiz A  biasa. Harga sesarang / sepapan 30 biji, RM17.00. Berapa agaknya harga telur di tempat kawan-kawan?


Untuk penambah rasa dan pelengkap hidangan, Amie hiriskan cili padi bersama bawang putih cincang. Kemudian tuangkan cuka dan kicap masin. Bawang putih mentah sangat bagus untuk kesihatan. Memang susahlah nak masuk perut kalau kunyah bawang mentah hidup-hidup! Jadi, salah satu caranya ialah dengan mencincang dan gaul bersama cili padi, suka dan kicap. 

Boleh baca untuk info lanjut tentang khasiat bawang putih di sini: 1001 Khasiat Bawang Putih Yang Ramai Tak Sedar!

Sabah Tea with Pandan


Pagi ini kita minum Sabah Tea with Pandan, bubuh hirisan lemon. Firdaus kata ada aroma pandan tapi tidak sekuat bau halia dalam Sabah Tea with Ginger! Ya, sekadar ambil wangi saja untuk naikkan semangat bekerja di pagi minggu. Eh, bekerja? Kerja sendiri.... ahaks!

26 comments

  1. Wah..bermee tarik labu pagi ni yer..
    Saya bernasi goreng beras perang vs Kopi O.
    Suka betul saya dengan telur dadar gulung yang cute tu..
    Telur tempat saya gred C ..30's =RM13++
    Pack 10's depa dah tak jual..huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Makin lama makin naik harga telur.
      Yang tak bestnya main tipu-tipu, telur gred A katanya gred AA, jual harga gred AA.

      Padam
  2. selamat berhujung minggu enaknya sarapan pagi terliur mandang

    BalasPadam
  3. selamat berhujung minggu kak Amie.. OM tak pernah makan mee tarik labu, nanti kita nak cuba lah.

    BalasPadam
  4. Sy tak pernah beli lagi mi tarik labu ni tapi apa2 species mi termasuklah mi tarik, mi kering. mi sanggul, mi lidi, mi kuning, digoreng macam ni, memang sy suka sangat2.

    Hari tu sy beli telur RM17.50 sepapan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mi tarik -tarik ni hasil jangkitan daripada Mama Cella. Rupanya jangkitan belum sampai ke Tanah Jauhar ye.

      Padam
  5. Terus jadi lapar saya dibuatnya tengok juadah mi tarik labu, Kak Amie. Hari ni saya singgah ke 3 kedai runcit di kawasan saya. Telur habis 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai telur! Di manalah peniaga sembunyikan...ahaks!

      Padam
  6. Sedapnya sarapan mi tarik. Saya pun minat tapi tak pernah buat sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa kenyal-kenyal, tapi pada saya lebih sedaplah dari spaghetti.

      Padam
  7. Balasan
    1. Cuba tengok-tengok di bahagian mi di pasar raya.

      Padam
  8. Ingat lempeng tadi tu hehehe.. rupanya telur dadar
    Sini gred A RM15 tapi tak check pula 2 minggu kebelakangan ni berapa harganya sebab susah nak dapat. Haritu husband beli rasa gred C @ D kot halahaiii kecil betul.

    BalasPadam
  9. Rajin buat telur gulung tapi persembahan cantik kalau hirisan panjang telur ditabur.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gulung-gulung telur dadar, makannya sekejap dah licin pinggan...ahaks!

      Padam
  10. sekotak tu berapa biji kak? dekat tempat dana masih mudah lagi jumpa telur. kalau yang 10 biji boleh dapat lagi harga rm4.50 ke 6.00 ikut pada saiz. Kalau 30 biji sepapan tu dalam rm13.50-15 tak silap dana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekotak tu 30 biji.
      Tak samalah harga telur di LD. Lain tempat lain harganya.

      Padam
    2. sama je kak dekat semenanjung ni pun sama, harga ada kedai murah kadang mahal. Jenama sama tapi kedai lain-lain kalau pasaraya selalu lg murah, tempat pemborong telur kadang lg mahal

      Padam
  11. Di tempat saya, sepapan telur gred C kadang harga RM13, kadang harga RM14. Telur gred A dah lama tak jumpa. :)
    Sedap, mi tarik labu goreng. Lagi-lagi, ada sambal kicap.

    BalasPadam
  12. Mi tarik sedap! Saya baru beli mi tarik labu kering. Tapi belum dimasakkan lagi. Selera belum terbuka lagi nak makan mi tarik. Tengok mi tarik kak Amie rasa teringin lah pula. hehe..Menarik juga buat telur dadar gulung, nampak macam lempeng. Baru juga husband saya membeli telur semalam. Tulis kat situ RM6.90 untuk se tray telur 10 biji. Sekali scan RM10.++.. Kena scam! Kat rumah baru dia terfikir membelek resit.

    BalasPadam
  13. menarik nampak telur gulung kak amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe