Roti Paratha vs Roti Naan

5:26 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom kita cerita tentang tepung.
Kalau kita ada tepung, paling mudah kita buat lempeng. Kalau rajin buat lempeng kelapa, lempeng pisang atau lempeng daun bawang. Lempeng yang sangat sedap sudah tentulah lempeng cari yang selalu Mama Cella dan SK Tanah Jauhar buat! Itulah hidangan lazat kita, sama ada untuk sarapan atau minum petang.

Beza pula dengan kaum lain, yang makanan rujinya berasaskan gandum untuk menghasilkan pelbagai jenis roti yang mengenyangkan. Barangkali, mereka gunakan tepung atta yang dikatakan berasal dari benua India. Tepung jenis ini biasanya digunakan untuk membuat roto paratha, roti naan, roti puri dan sebagainya. Itu sebabnya, makan sekeping pun rasa kenyang. Kadang-kadang tak habis sekeping, perut sudah penuh!

Roti Paratha vs Roti Naan.



Roti Paratha ini nampak macam terletak di atas meja saja. Oleh sebab saiznya yang besar, tertutuplah permukaan piring alas di bawahnya.

Naan Cheese.

Encik Suami pun suka makan roti naan berkeju. Kita lebih suka roti naan kosong dan cecah dengan pelbagai lauk seperti kheema atau daging cincang, kacang kuda atau kacang merah dan daging rusht.

Roti Naan.

Roti Paratha dengan Daging Cincang dan Kacang Merah serta minuman panas, Teh Pakistan.


Sesekali bawa Firdaus makan di sini, tetapi dia mencari kentang goreng pula!


Dia lebih suka minum air kosong berbanding Teh Pakistan. Barangkali Teh Pakistan itu hanya digemari oleh golongan dewasa @ yang lebih tua.

Kebab Pakistan.

Kebab Pakistan pun sedap! Kita suka ratah sahaja.

Roti Naan & Kebab Pakistan


Kita suka makan roti paratha atau roti nan cecah kacang kuda.


Enak juga disantap dengan ikan goreng. 
Boleh tambah sayur juga.

Roti Paratha.

Hari ini kami singgah makan tengah hari di kedai Pakistan saja. Memandangkan Encik Suami sibuk dengan urusan kerjanya, jadi kami mencari tempat makan yang berhampiran sebab selepas itu Encik Suami akan sambung kerja, dan kita pula memandu pulang ke rumah.

Encik Suami hanya memesan segelas teh Pakistan dan sekeping roti paratha. Kalau Amie, suka banyak lauk tetapi Encik Suami lebih suka makan roti paratha kosong dengan minum segelas teh Pakistan sahaja. Amie minta pelayan kedai makan bawakan sepiring kacang merah untuk dicecah dengan roti paratha.
Barangkali dengan memakan roti paratha kosong, dapat mengembalikan kenangannya makan murtabak goreng atau kuih raja musa hasil air tangan arwah ibunya yang menyerupai roti paratha!
Sementara menanti makanan yang dipesan siap dimasak, Amie bantu Encik Suami makan roti paratha!

Kacang Merah.


Tidak ketinggalan dua gelas Teh Pakistan.

Mi Goreng Seafood.

Ada tiga ekor udang saiz kecil dan beberapa hiris sotong dalam pinggan Me Goreng Seafood.Habis licin kita makan!


Sup Kosong.

Encik Suami tanya: Sedap tak Mi Goreng Seafood?
Sedaplah, sebab sikit. Alhamdulillah. Kenyang juga.

6 comments

  1. syu jarang mkn roti paratha dgn naan. kadang2 je. tp kalau roti naan, syu suka mkn naan cheese juga..

    BalasPadam
  2. Kalau diberi pilihan saya suka lempeng lagi. Jarang makan roti paratha atau roti naan. Kalau makan roti naan suka yang cheese. Besar betul rotinya sampai menutupi pinggan. Tulah ingatkan atas meja tadi.

    BalasPadam
  3. Kacang merah tu masak apa kak Amie? Berempah ke

    BalasPadam
  4. sedap semuanya kak, terutama cicahnya makanan sampingan dia tu mcm2 ada

    BalasPadam
  5. Nampak sedap roti dan lauk pauk Pakistani tu cikgu...

    Beberapa tahun dulu ketika semangat memasak masih dipuncak...pernah la masak roti paratha .naan..roti canai bagai,..Tapi tak la secantik kat kedai..hihihi
    Sekarang ni tak tau la bila mambang R akan kembali ke puncak 🤭

    BalasPadam
  6. nampak garing betul roti paratha dekat sini ye kak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe