Makan Keledek Rebus dengan Sambal Tumis

1:25 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selepas sarapan nasi kuning, kita terus sambung kerja kita. Sesekali apabila bosan dan penat, kita tulis entri dan blogwalking sekejap. Pukul 11 pagi, Firdaus kata nak makan nasi kuning lagi. Kita masak nasi kuning tidaklah banyak seperti dahulu memandangkan hanya kami bertiga saja yang makan. Selalunya kalau masak nasi dua pot rice memang tak pernah habis dimakan sehari. Masak satu pot, biasanya berkerak pula! Tapi pagi tadi kita masak nasi kuning dua pot rice, dan tambah dua genggam beras pulut. Harapannya, bolehlah dimakan sampai ke petang!

Ketika azan zohor, kita ke dapur. Nasi kuning sudah habis. Kata Firdaus, dia yang habiskan semua nasi kuning! Lauk seperti telur rebus dan sambal ikan masih ada. Ayam goreng dan nasi kuning saja yang sudah licin.

Tiba-tiba terpandang keledek oren dan ungu yang duduk berkumpul dengan kentang Kundasang dalam nyiru di sudut dapur. Kita pun ambil keledek oren dan ungu beberapa biji, cuci bersih tanpa buang kulit dan rebus.

Setelah keledek masak empuk, kita angkat dan toskan airnya. Letak atas meja. Nampaknya masih ada baki sambal tumis ikan. Macam sedap jew kalau cecah keledek dengan sambal tumis!

Keledek Oren & Ungu Rebus.


Makan dua biji keledek oren dan dua biji keledek ungu cecah sambal tumis, mengenyangkan!
Alhamdulillah. 

10 comments

  1. Tidak kuasa masak nasi kuning lagi ya?
    Nasib baik idea datang rebus keledek oren dan ungu.

    BalasPadam
  2. Oh, ingatkan ubi rebus aje makan dengan sambal tumis. Lain kali sy nak cuba jugak la makan keledek dgn sambal tumis.

    BalasPadam
  3. Keledek pun karbo jadi memang kenyang lah kan. Menggoda kaler oren keledek tu.

    BalasPadam
  4. Agaknya Firdaus betul betul teringin makan nasi kuning. Habis dia makan dengan penuh berselera. Ehh rare ni ubi keledek cicah sambal tumis. Menarik warna dua dua ubi keledek ni. Makan panas panas tu sedap. Biasa orang Korea suka bungkus dengan aluminum dan bakar. Maka begitu saja pun dah sedap. Inikan pula cicah sambal.

    BalasPadam
  5. Memang sedap ni keledek rebus cicah sambal. Manis² pedas. Saya sukaaaa. Hihihi

    BalasPadam
  6. Saya sangat suka keledek oren..mak saya pula sangat meminati keledek ungu..
    Tapi nampak keledek yang cikgu rebus tu terliur pula.Nampak empuk dan lunak

    BalasPadam
  7. Sedapnya… terbayang-bayang lalu di anak tekak ni keledek rebus dilawan dengan sambal tumis.

    BalasPadam
  8. memang sedap kak keledek cicah sambal merah tu, dahla keledek tu lemak manis

    BalasPadam
  9. sedapnya keledek rebus cicah dgn sambal ikan bilis..

    BalasPadam
  10. akak pernah tak makan keledek rebus dengan kimchi? sedap kak tau... heheh terpengaruh sebab selalu tengok di drama korea

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe