Sambal Kodop dengan Lada Putih

1:19 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sudah makan tengah hari? Kami belum lagi. Sedang menunggu sup merenih dalam slow cooker. Sementara itu kita kongsikan resipi Sambal Kodop dengan Lada Putih. Cerita tentang kodop ini bolehlah klik:

Kodop dalam bahasa Dusun bermaksud kulat sisir atau cendawan sisir. Ada yang panggil cendawan kukur. Kulat sisir ini biasanya tumbuh di atas kayu getah yang sedang mengalami proses mereput. Siapa yang pernah tinggal di kampung, terutamanya di kawasan kebun getah sudah tentu pernah melihat cendawan ini tumbuh di atas batang getah yang sudah ditebang. Apabila musim hujan, bertambah suburlah cendawan sisir ini tumbuh. Bonda selalu suruh kami petik cendawan ini, dan kalau dapat banyak, emak akan jemur sampai kering. Kemudian emak simpan dalam balang. Apabila hendak digunakan, emak akan keluarkan dan rendam sehingga kembang.
Seiring dengan lebatnya cendawan sisir ini tumbuh selepas hujan, samalah suburnya pokok paku pakis udang! Apa lagi kalau selepas semak-samun ditebas, berebut-rebutlah tunas baharu pakis udang mencanak naik!
Maka, selalulah emak masak tumis cendawan sisir campur pakis udang!

Sekarang cendawan @ kulat sisir sudah naik saham. Terakhir kita beli di Pasar Rakyat LD, hanra sekilogram RM25.00. Tak tahulah berapa harganya sekarang. Untuk masakan Sambal Kodop dengan Lada Putih ini, Amie beli cendawan sisir kering di Kundasang. Tidaklah banyak, tetapi harganya yang banyak.... ahaks!

Sambal Kodop dengan Lada Putih.


Alhamdulillah. Allah menjadikan cendawan sisir, tetapi cara mengolahnya berbeza-beza mengikut kaum dan daerah. Pertama kali Amie makan cendawan sisir masakan Ros, ternyata memberikan kesan yang tak mungkin dilupakan. Tidak pernah terfikir cendawan sisir boleh dipelbagaikan olahan dan ditambah dengan bahan-bahan lain. Itu sebabnya, tak sabar-sabar untuk masak di dapur sendiri. Encik Suami pula, sangat sukakannya!

Jom kita lihat dalam gambar di bawah ini, bahan-bahan yang Ros gunakan untuk masak Sambal Kodop dengan Lada Putih.

Bahan-bahan Sambal Kodop Lada Putih

Bahan-bahan Sambal Kodop dengan Lada Putih:
  • Kodop (Cendawan / Kulat Sisir / Kukur)
  • Lada Putih (Cili Putih)
  • Tuhau
  • Bunga Kantan
  • Sayur Lokio
  • Ikan Bilis
  • Bawang (Bawang Merah / Besar / Bawang Putih)

Kodop yang sudah direndam hingga kembang.

Kodop Kering.

Inilah kodop @ cendawan sisir yang Amie beli di Kundasang. Harganya RM20. Rendam dahulu sehingga kembang sebelum dimasak.

Lada Putih @ Cili Putih.

Biasanya cili putih ini tidak dihiris. Kalau dihiris tidak di buang tangkai. Masak sekali dengan tangkainya.

Bunga Kantan.


Bunga kantan, buah bunga kantan dan bisuq (ketumbar jawa) yang dibekalkan Ros untuk kita. Alhamdulillah, semuanya masih dalam keadaan segar walaupun 5 hari kami bawa pusing keliling di Kota Kinabalu.

Bunga Kantan.

Pokok Tuhau.

Umbut Tuhau.

Ikan Bilis Goreng.

Sayur Lokio.

Bawang Besar / Bawang Merah / Bawang Putih.


Jom kita masak Sambal Kodop dengan Lada Putih. Gambar di bawah ini Amie ambil sewaktu Ros dan keluarganya sedang masak di dapur.


Cara memasak Sambal Kodop dengan Lada Putih. Sukatan ikut suka sendirilah .... ahaks!
  1. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar / merah / putih hingga terbit aroma.
  2. Masukkan hirisan lada / cili putih diikuti dengan kodop.
  3. Gaul rata sehingga agak kering.
  4. Kemudian masukkan tuhau, bunga kantan dan sayur lokio.
  5. Setelah semuanya layu, masukkan ikan bilis goreng, diikuti dengan garam / perasa pilihan.
  6. Gaul beberapa kali, dan padamkan api dapur.
Menurut Ros, terpulanglah sama ada hendak masak basah-basah (tambah air) atau kering. Nampaknya yang kering itulah yang sangat sedap! Jadi, Amie pun pilih cara masak sehingga kering.

Sambal Kodop dengan Lada Putih.


Terima kasih Ros!
Semoga kita akan terus selalu bertemu, dan kongsi lagi resipi Kadazan - Dusun - Murut dengan kami!


28 comments

  1. Wahhh, sy rasa, tak perlu dah ada lauk berkuah kalau ada sambal kodop ni, kan. Cukup ada ikan goreng/ ikan kering goreng atau telur dadar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul SK. Masa saya masak kodop ni, Encik Suami simpan lebihannya. Setiap kali makan nasi, dikeluarkannya. Saya masak banyak, jadi empat lima kali jugalah dia makan nasi lauk kodop ni.

      Padam
  2. Sy hanya tahu masak lemak dan kari bersama ayam saja kulat sisir ni. Tq Kak Amie share satu lagi olahan resepi dari kulat sisir ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah masak kulat sisir kering-kering begini PH.

      Padam
  3. Menarik sungguh olahan resepi kulat sisir ni. Ilmu baharu untuk saya istilah kodop ni, kak 😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Farrah. pertama kali makan masakan Ros, terus jatuh cinta.

      Padam
  4. Balasan
    1. Dengarnya ada projek cendawan sisir macam tanam cendawan tiram. Kalau luas pasarannya, mungkin boleh jumpa.

      Padam
  5. Nampak sedap pulak Sambal Kodop nie.. nanti boleh lah saya cuba jugak..

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Ada rupa kerabu ye. Macam-macamkan campurannya.

      Padam
    2. tu laa... dpt ke sy ni, ratah mcm tu je kak

      Padam
  7. uihhh.... sedapnya.. dapat pula makan dengan ikan goreng.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Saya rindu betul nak makan ikan selayang ekor merah goreng.

      Padam
  8. ni mkn dgn nasik putih je dh cukup menyelerakan ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Cukup rasa, ada ikan bilis, ada sayur-sayuran.

      Padam
  9. Rupanya buat goreng kering seperti kerabupun boleh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, saya pun baru tahu. rezeki betul singgah di rumah Ros.

      Padam
  10. oh...kodop tu cendawan sisir rupanya...🤭
    Saya suka lada putih sabah ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom belajar bahasa Dusun, Mama Cella.
      Lada putih tidaklah pedas sangat.

      Padam
  11. dulu masa dana kecik, pokok getah kalau ditebang orang bakar je batangnya tak di jual buat perabot mcm skrg. Jadi kalau musim hujan mmg arwah nyai ajak la cari cendawan sisir ni kak, bukan main suka... lagilah kalau dapat cendawan yg masih elok putih dan banyak pulak. Sekarang dah ada orang tanam cendawan sisir dekat bekas dan jual mcm cendawan tiram bekas nya... biasa jumpa di pasar tani orang jual

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nostalgia sungguh kutip cendawan sisir di batang getah.
      Senanglah kalau nak masak cendawan sisir sebab sudah boleh ditanam macam cendawan tiram.

      Padam
    2. iya kak cuma rasanya lain tak sesedap cendawan yg tumbuh di pokok getah macam dulu. Kenapa lah di LD mudah nak jumpa orang tanam lokio ye kak

      Padam
  12. Sedapnya cendawan sisir. Dulu kalau abah balik dari kebun malam tu hujan memang banyaklah dapat. Semakin naik saham ye cendawan ni. Sedap masak tumis macam ni atau masak lemak. Biasanya lepas basuh dan rendam tu mak saya suka tumbuk kasar guna lesung. Nikmatnya dapat makan lauk pauk rare ni.

    BalasPadam
  13. syu macam tak pernah makan cendawan kodop ni. nampak sedap dimasak macam ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe