Hasil Karyaku : Antologi Ikat Tepi atau Ikat Mati?

5:49 PTG

Jom santai-santai di petang hari sambil membaca Anekdot Ikat Tepi atau Ikat Mati?
Siri Antologi Anekdot Menu Pilihan Hati ini terbitan SYFE 2022 menampilkan cerita-cerita pendek yang mencuit hati. Garapan cerita berdasarkan pengalaman  para penulis berkaitan dengan pelbagai cara sesuatu minuman itu disediakan..

Antologi Ikat Tepi atau Ikat Mati.

 

Seramai 31 orang berkongsi cerita berkaitan tajuk. Amie sumbangkan anekdot berjudul Pembasah Tekak dan dibahagikan kepada tiga tajuk kecil:

  • Cendol  Wak Gundul
  • Secawan Air Halia
  • Air Kopi Dalam Teko Kecil

Anekdot Cendol Wak Gundul mengesahkan kenangan zaman kecil dahulu, selalu menanti  emak dan ayah balik dari pekan membawa sebungkus Cendol Wak Gundul yang diikat mati. Malangnya suatu hari, emak dan ayah pulang tanpa membawa cendol seperti kebiasaannya. Apa terjadi kepada Wak Gundul dan cendolnya sehingga terpaksa tutup warung?  Itulah antara kenangan mencuit hati kami, dan sehingga sekarang belum terjumpa lagi cendol seenak air tangan Wak Gundul.


Satu lagi anekdot yang Amie kongsikan ialah tentang peristiwa menjaga adik sewaktu emak dan ayah ke kebun. Adik kita nak minum, tapi kita leka baca buku cerita. Tanpa disengajakan kita hulurkan sebuah teko kecil berisi air kopi. Rupanya air kopi itu minyak bekas gorenan ikan masin!

Huh! Peristiwa ini sudah berpuluh tahun berlalu, dan adik kita pun sudah ada dua orang cucu! Sehingga entri ini ditulis, kita belum lagi minta maaf dengan adik kita... ahaks!




\

18 comments

  1. Alhamdulillah tahniah. Teruskan menulis puan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Encik Fairus.
      Jom sama-sama menulis.

      Padam
  2. Kesiannya Wak Gundul didengki orang. Tapi adik Kak Amie tu, betul ya tak sengaja? Bukan didengki kakaknya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang tak sengaja sebab kita leka baca buku cerita.
      Hahaaa... tak ada apa yang nak didengkinya budak kecik tu kah!

      Padam
    2. SK pernah buat kat adik jugak ka?🤣

      Padam
  3. Balasan
    1. Anekdot biasanya dipetik dari pengalaman hidup, ditulis ringkas, ada lelucon dan sindiran.

      Padam
  4. Wah menarik ni!
    Kak Amie memang berbakat sebagai penulis, tahniah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih PH.
      Menulis sekadar suka-suka saja heheheee.

      Padam
  5. Menariknya, nostalgik mengimbas kembali insiden sendiri dimana bapa saya bawa balik telur sotong yang telah dimasak, ya Allah sedapnya, bila nak beli lagi tak da sebab ikut musim pula hehe..

    BalasPadam
  6. Tertanya-tanya apa jadi pada Wak Gundul.
    Hait cepat minta maaf pada adik. Nanti adik ingat balik apabila baca.

    BalasPadam
  7. tahniah amie...faiziah shamsudin n masriyah misni sama grup penulisan dgn kak

    BalasPadam
  8. Menarik cerita yang disampaikan kak Amie. Cerita dan kenangan tu masih tetap diingati. Kesiannya Wak Gundul ada orang dengki. Aduh, tak tahu nak gelak ke nak kesian bila adik Kak Amie terminum kopi tu. Entah apa rasanya kopi tu. Kopi dan kemasinan.
    Apa apa pun tahniah kak Amie dan semua penukil hebat hebat.

    BalasPadam
  9. Pengalaman sendiri dikongsi dengan pembaca.. Moga mnjadi tauladan dalam hiburan

    BalasPadam
  10. Sedap pulak terbayang cendol..Tapi tak tau nak cari kat mana yang betul2 kena dengan tekak.Sebulan yang lepas dah jumpa cendol sedap.Malangnya 2kali beli..2 kali juga menyedut bendasing dalam cendol tu..Siap gigit2 tu sebab ingatkan jagung..Rupanya lebah..setiap kali ingat memang rasa loya🤮

    BalasPadam
  11. Alamak...scarynya terminum minyak...agaknya bila kak amie nak bg tau adik kak amie tu...agak2 dia marah x kalau kak amie bg tau...

    BalasPadam
  12. Wah.. Tahniah Kak Amie..
    Tajuk antologi pun menarik..

    BalasPadam
  13. Tahniah, Kak Amie! Semoga terus berkarya!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe