Kelmarin Telah Berlalu

12:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sementara menanti Encik Suami dengan Firdaus selesai solat Jumaat, baiklah buka Mr. Lappy. Boleh ketik-ketik huruf untuk dijadikan entri. Selesai solat Jumaat, Encik Suami akan hantar kita ke klinik pergigian. Ada janji temu pada pukul dua petang nanti.

Kita cerita hari kelmarin yang sudah berlalu pergi.

Suasana 5:45 pagi di luar pagar rumah.

Pukul 5:45 pagi, keluar dari rumah menuju ke tempat kerja. Tumpang kereta Encik Suami, sekali dengan Firdaus ke sekolah agama. Kami, burung anak-beranak keluar meninggalkan sarang, mencari rezeki dan menimba ilmu.

Nasi Kuning Sambal Ikan

Encik Suami belikan kita nasi kuning. Pukul 6:30 pagi, kita sarapan nasi kuning sebab pukul 6:45 pagi bermulanya PdP. Dengarnya, rombongan pegawai dari PPD akan melawat ke sekolah kami pada pukul 11:30 pagi hingga 4:30 petang. Kami, dikehendaki menyertai dialog prestasi bersama mereka. Bersedia untuk membentang apa yang patut terutamanya yang berkaitan dengan SPM. Tunggu punya tunggu, pukul 1:30 petang baru sampai! 

Nasi Ayam

Sebelum PPD sampai, kena isi perut dulu. Takut tak sempat makan. Sudah maklum, menjelang tengah hari kantin sibuk dan biasanya makanan habis! Jadi, telefon Encik Suami, minta belikan makanan. Encik Suami belikan nasi ayam, tapi macam tak kenyang pula! Mungkin sebab stress!

Isi Ikan Goreng.

Pergi ke kantin. Hanya dapat saki-baki isi ikan goreng.


Ada roti, topping chicken floss. Ambil sebiji.
Selesai berdailog prestasi dengan PPD, terus lari ke surau untuk solat asar. Encik Suami sudah sampai untukambil Firdaus balik sekolah. Hujan pula.
Kami berdua berpayung jalan kaki ke kedai Pakistan.
Encik Suami ajak minum teh Pakistan dan makan roti paratha.

Roti Paratha + Daging Cincang + Kacang Kuda.

Teh Pakistan


Hujan-hujan memang sedap layan roti paratha cecah daging cincang!
Dalam perjalanan pulang ke rumah, azan maghrib berkumandang pada pukul 5:49 petang. Sampai rumah, cepat-cepat mandi dan solat maghrib. Kemudian kami bertiga keluar semula menuju ke kampung. Ada majlis bacaan Yasin dan doa kesyukuran.

Pengat Labu.

Biras sediakan pelbagai juadah untuk para tamu.

Kuih Sawalla.



Selain kuih muih, ada buah-buahan.


Antara kuih-muih dan buah-buahan yang sempat digambarkan.



Kuih-muih dan buah-buahan serta jajan lain akan dibahagikan kepada para tetamu untuk dibawa pulang.



Lauk-pauk pun banyak jenis. Ada ayam masak kicap, sambal ikan, ikan tenggiri jeruk dan sebagainya.


Sup Ayam Kurma Merah

Kita sudah tentu memilih sup kurma merah campur ayam dan labu air. Hirup dua mangkuk. Alhamdulillah. Pukul 10 malam, kami sampai ke rumah. Berakhirnya cerita kelmarin, hari Khamis.
Wokey!
Beberapa minit lagi Encik Suami akan sampai untuk hantar kita ke klinik.
Jumpa lagi.


29 comments

  1. Cantiknya bunga warna maroon kat pagar rumah kak amie tu.Apa nama dia ya?Semoga dipermudahkan segala urusan kat klinik nanti, nak scalling gigi ke tu hehe?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bunga akar dani tu Lina.
      Terima kasih Lina, in syaa Allah urusan dipermudahkan.

      Padam
  2. Ya ampun kak, sedap nampak semua nya menu akak tu... terus rasa lapar lagi lah tengok waktu tengahari gini

    BalasPadam
  3. pukul 5.45 pagi dah terang benderang gitu? kalau dekat sini sama macam pukul 7.30 pagi.... mesti pukul 6 petang dah gelap kan dekat sana

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang waktu subuh pukul 4:44 pagi. 5:45 pagi memang dah terang. Matahari mula keluar. Masuk maghrib pukul 5:49 petang.

      Padam
  4. penuh padat aktiviti kak amie seharian..penatnya ye tapi alah bisa tegal biasa
    kuih sawalla saya baru pertama kali dengar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang rasa letih Afzan, maklum bangun seawal pukul 4 pagi, sampai rumah waktu maghrib pula, dan sambung lagi pergi kampung.

      Padam
  5. perghhhh mengancamnya kakkkk teh pakistan tuuuu sy suka teh kaler mcm tu. kompemmmm ada ummmpphhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best teh pakistan tu. Lagi best lepak sini sambil makan roti paratha.

      Padam
  6. Kalau kat sana jam berapa mula sekolah cikgu? 6.20 am ke sebab kat sini 7.20 am kalau tak silap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kelas bermula pukul 6:45 pagi. Matahari pun dah terang benderang.

      Padam
  7. dana ingat kuih sawalla tu kuih donat coklat kak, tapi rupanya... kuih getas tapi sira pakai gula merah ya... cepat2 dana google sebab nak tahu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala-ala kuih getas gitu. Di sini, sawalla kuih tradisi Bugis.

      Padam
  8. Sedap tengok roti paratha cicah daging cincang. Dah la saya belum makan tengahari lagi. Hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap sungguh roti paratha panas cecah daging cincang.

      Padam
  9. hari yang sibuk buat kak amie. dari awal pagi sampai ke malam ya..

    BalasPadam
  10. Sedap pulak tengok Sup Ayam Kurma Merah tu..

    BalasPadam
  11. Sukanya tengok perkongsian cikgu kenduri kendara di sana...Meriah dan mewah dengan pelbagai jenis makanan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Makanan berupa kuih, buah dan sebagainya itu dujadikan buah tangan untuk tetamu bawa pulang.

      Padam
  12. adudu sedapnya roti paratha cecah daging cincang tu kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap Mamapp. Tu pasal selalu makan di kedai Pakistan ni.

      Padam
  13. sehari yang full dan banyak aktiviti tapi seronok dapat makan sedap-sedap. eh, tetamu dapat bawak balik kelapa seorang sebiji? bestnya

    BalasPadam
  14. Paratha dengan daging cincang tu memang umph la makan masa hujan.. Pastu kena pula secawan nescafe.. Padu..
    Menu kenduri pun mengancam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah kisahnya, tentang makanan dari pagi sampai malam.

      Padam
  15. Bagus kak Amie siap siap ready bekal bila dah tahu hari yang sibuk. Sekarang ni musim hujan seluruh negeri. Payung wajib dibawa kemana mana..Sedapnya dapat menjamu teh tarik di kala hujan. Pertama kali tengok dan dengar nama Kuih Sawalla.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe