Kelmarin, Bukan Hari Ini

11:08 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin petang hari Jumaat, kelam-kabut tinggalkan klinik pergigian. Lepas hulurkan duit bayaran, petugas kaunter serahkan resit, terus kita cabut lari. Dalam perjalanan pulang ke rumah, tiba-tiba tersedar, rupanya baki duit belum dipulangkan!

Encik Suami telefon ke klinik, dan kami diminta datang semula untuk ambil duit baki. Rupanya, petugas kaunter pun tak sempat beritahu tarikh appointment seterusnya! Kenapalah kelam-kabut sangat nak tinggalkan klinik ye!

Wokey.
Sudah terima baki RM20.00.
Boleh juga buat minum petang.

Tak jadilah balik ke rumah.
Jom jalan-jalan cari makan.
Encik Suami ajak singgah di Restoran Kak Tini, yang terletak di Perdana Square.

Goreng-Gorengan RM10.


Kita nak makan goreng-gorengan, sementara Encik Suami pilih oden.

Oden : RM10.00


Goreng-Horengan dan Oden ini kami order dari gerai di tepi Restoran Kak Tini. Harga kedua-duanya RM20.Habislah duit baki dari klinik tadi.
Kami makan di dalam restoran. Kami hanya order minuman sahaja.


Kebab daging ini pun kami order dari gerai bersebelahan gerai goren-gorengan dan oden tadi. Harganya RM6.

Lemon Shoi  2 gelas: RM5:00

Kita ikut Encik Suami ambil Firdaus. Singgah di kedai, cari kudap-kudapan. Boleh kunyah-kunyah dalam kereta sementara menunggu Firdaus keluar.

Kit Kat untuk Firdaus.

Cup Cake 

Cup cake & puding mangga untuk Firdaus.

Soy Skin Crisps

Untuk diri sendiri, beli kerepek soy skin dan fish skin.
Encik Suami tak berminat dengan makanan ringan. Jadi, kita makan sendiri tanpa sebarang gangguan.

Crusty's Fish Skn

Jus Nanas.

Tidak lupa, minum jus nanas yang sedap ini!
5:20 petang, kerea bergerak meninggalkan sekolah. Pada masa ini, mata terus terlelap dan terjaga apabila terdengar laungan azan dari HP pada pukul 5:49 petang.  Oh, sudah masuk waktu maghrib rupaya. Selesai azan, kereta pun sampai di depan rumah. 


Pemandangan di waktu maghrib, dari dalam pagar.
Dan... anak-anak burung sudah pulang ke sarang!



16 comments

  1. sedapnya Oden tu, seronok tgk pokok kat rumah akak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kuah oden pedas Mamapp. Saya hirup dua sudu saja.
      Hahahaa... di situlah segala pokok hendak ditanam, sampai bersesak-sesak tumbuhnya.

      Padam
  2. sedapnya jajan bekalan selamat berhujung minggu amie n fmili

    BalasPadam
  3. cutenya cup cake firdaus nampak macam sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap tu cup cakenya. Firdaus makan separuh, kita yang tolong habiskan.

      Padam
  4. Alhamdulillah..
    Kalau dah masih rezeki...duit baki rupanya rezeki peniaga oden dan gorengan..
    Sedapnya fish skin tu..pernah nampak kat Aeon ada jual salmon skon mentah..pasti sedap kalau digoreng garing

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, jadi rezeki peniaga oden dan gorengan.
      Mama Cella suka makan ikan salmon, cuba beli kulitnya, goreng dengan tepung BESTARI ke... mesti sedap tu.

      Padam
  5. Gigi dah baik, balas dendam ya makan macam-macam. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang balas dendam ni Sal. Kalau boleh, yang keras-keras pun nak dikunyah semua.

      Padam
  6. Terliur tengok jajan buat firdaus..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seronok jadi anak-anak, selalu dapat jajan hahaaa.

      Padam
  7. gigi dah tak sakit puas hati dpt makan hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa... betul. Waktu gigi sakit, memang baru sedar langit itu tinggi.

      Padam
  8. 5.40 petang selalunya waktu ini dana solat asar kak lepas sampai rumah. Akak dah solat maghrib dah ya, teringat dulu ada kawan rumah orang sabah dia terperanjat pukul 6.30 pagi masih gelap lagi di sini. Mereka pukul 5 pagi dah siap2 nak ke kerja tapi dana tegah sebab subuh tak masuk lagi, mana ada orang buka pejabat waktu tu. Beli kudapan untuk Daus emaknya pun nak jugak ya

    BalasPadam
  9. Apalah agaknya yang kak Amie fikirkan kelam kabut sangat tu. hihi..ada hikmahnya dapat makan makanan sedap sedap. Yang goreng sedap, oden pun sedap. Lemon shoi dan kak Amie berpisah tiada.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe