Aroma Sup Ayam Kurma Merah & Longan Kering Memang Sangat Menggoda Selera!

12:25 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Amie selalu kongsikan hidangan Sup Ceker @ Kaki Ayam dengan Kurma Merah. Kalau tidak ada kaki ayam, Amie gunakan sahaja mana-mana bahagian ayam seperti dada, sayap dan peha. Bagaimanapun, kalau gunakan bahagian selain ceker, Amie akan masak kurma merah terlebih dahulu kemudian barulah masukkan ayam. Ini disebabkan kurma merah memerlukan masa agak lama untuk masak sepenuhnya. Kalau masukkan sekali,  isi ayam akan menjadi terlalu lembut dan rasa manisnya akan hilang. Kalau gunakan ceker, Amie masukkan semua sekali bahan-bahannya, memandangkan ceker memerlukan masa untuk menjadi lembut. Semakin lembut semakin sedaplah hisap ceker!

Sup Ayam Kurma Merah & Longan Kering

Sup Ayam Kurma Merah & Longan


Resipi Sup Ayam Kurma Merah & Longan Kering

Bahan-bahan:

  • 2 kepingan ayam bahagian peha
  • 11 biji kurma merah saiz besar
  • segenggam longan kering - anggaran 15 biji
  • 1 sudu besar goji beri
  • 2 kuntum cendawan shiitake - rendan hingga kembang - belah 2
  • 1 labu bawang besar - belah 4
  • 7 ulas bawang putih
  • 2 cm halia muda - hiris nipis
  • garam / perasa pilihan
  • 1.8 liter air
Cara memasak:
  1. Jerang air di dalam periuk. Masukkan kurma merah, longan kering, cendawan shiitake, halia, bawang besar dan bawang putih.
  2. Setelah mendidih, perlahankan api selama 30-40 minit dan tutup periuk.
  3. Buka tutup periuk, dan masukkan ayam bersama goji beri.
  4. Tutup periuk dan renih sehingga ayam masak.
  5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
  6. Hidangkan sewaktu masih panas.

16 comments

  1. sedapnyaa.. bila bila nak cuba buat juga lah. tp kena cari bahan2 dulu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bahannya tak banyak. Bahan kering tu beli sekali boleh masak banyak kali.

      Padam
  2. Setiap kali Kak Amie share pasal sup ni, membuak-buak teringin nak cuba. Tapi asyiklah terlupa beli kurma merah bila ke kedai 😇

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa PH. Ada kesempatan juga nak beli tu. Saya kalau renih sup begini, cium aromanya pun dah rasa segar!

      Padam
  3. Mknn sihat ni.. boleh boost ASI bg yg masih breadtfeed.. hihi

    BalasPadam
  4. bahan-bahan tu boleh beli dekat pasaraya biasa tak ek kak, teringin lak nk cuba tengok akak masak nih

    BalasPadam
  5. sedap dan bagus utk kesihatan ni kan

    BalasPadam
  6. sedapnyaaaa... saya jadi lapar :)
    salam perkenalan dari Indonesia
    saya follow

    BalasPadam
  7. Sup begini memang banyak khasiatnya.

    BalasPadam
  8. Oooh...kena masak lama yer kurma merah tu ..
    Terima kasih perkongsian resipi dan infonya..saya biasa rebus kerma merah ni kosong minum air macam air teh 0 tu saja..
    Mana PH ni..nak ajak masak sup kurma ni🤭

    BalasPadam
  9. kak, kalau kurma /longan sikit, sup ttp ada rs ke? ke... rs lain?

    BalasPadam
  10. Hari tu nampak kurma cina ni kat kedai terus teringat sup ayam Kak Amie.

    BalasPadam
  11. Menarik tengok kejadian sup ayam ni....nanti boleh la buat...kat rumah ni kalau masak lain dari yang lain macam ni sure ada yang x makan...tunggu SA ada suami nanti...boleh masak macam ni...hehehehe

    BalasPadam
  12. sup ayam tu biasa.
    tapi, dgn kurma merah tu luar biasa pd aida.
    aida x pernah cuba :)
    menarik resepi akak.

    BalasPadam
  13. menariknya sup dibubuh kurma merah.. Kena cuba juga nie.. Sha tak pernah makan sup macam nie.. selalu tengok di youtube je..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe