Jom Masak Bubur Jagung!

9:17 PTG

Setiap kali pulang kerja, terpandang jagung segar bergantungan di gerai tepi jalan. Selalu berangan untuk membelinya, dan masak bubur jagung. Akhirnya terlaksana juga hasrat tersebut. Selain jagung, ada juga keledek, ubi, cili, labu, terung dan sebagainya. Amie beli 5 batang jagung manis yang sudah dibuang kulit dengan harga RM5. 

Seperti biasa, kalau kita sedang masak sesuatu di dapur, anak-anak akan menyerbu bila terhidu aroma masakan. Terima kasih anak-anak, kerana tidak cerewet untuk menikmati apa jua hidangan yang Mommy sajikan.
Jom, kita lihat resepinya di bawah ini. Amie gunakan 3 batang jagung manis di campur dengan 1 cawan beras bario. Tidak jadi masalah kalau nak gunakan beras biasa atau beras wangi.

Bahan-bahan:
3 batang jagung manis - hiris nipis
500 gram daging ayam - potong kecil-kecil
1 cawan beras bario
1/2 cawan udang kering - rendam hingga lembut - toskan - tumbuk kasar
2 helai daun pandan
2 sudu kecil lada putih - tumbuk
2 batang leek - hiris nipis
2 liter air
1 1/2 cawan santan pekat
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

 Hirisan jagung manis.

 Beras bario.
Cuci dahulu, kemudian toskan airnya.

 Kalau nak gunakan kaki ayam pun boleh.


 Tumbuk kasar-kasar sahaja udang kering ini.


 Amie kisar 3 ulas bawang putih bersama 5 biji bawang merah dan 2 cm halia. Gambar di atas tu terlebih kupas...hiks!

 Gunakan santan segar untuk dapatkan aroma yang lazat!

Leek, sebagai pelengkap. Sebaiknya bubuh bawang goreng, daun sup dan daun bawang ketika menghidangkan.

Seperti biasa, Amie akan sediakan kicap lada untuk menambahkan keenakan bubur jagung! Cili padi, bawang putih ditumbuk / kisar  dan tambahkan kicap manis pedas Mahsuri. 


Untuk rasa lebih mengancam, perahkan jus limau kasturi atau limau nipis.

Cara memasak:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali leek, santan, garam / gula / perasa pilihan.
2. Masak sehingga beras hancur dan daging ayam empuk.
3. Masukkan santan, garam / gula / perasa pilihan.
4. Akhir sekali taburkan leek dan kacau sekali dua.
5. Hidangkan panas bersama kicap lada.

2 comments

  1. masa baca tajuk akak, dana terbayang bubur jagung manis tu... bila dh tengok nih, wahhh bubur jagung yg masin ngn nasi... best jugak nih

    jagung ni masuk dlm manisan sedap, dlm masakan souvery pun sedap kan

    BalasPadam
  2. Semalam dah beli semua bahan..ptg ni nak masak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe