Nasi Lemak Beras Bario

11:39 PG

Sewaktu Abang Farid pulang bercuti akhir Disember 2018, memang Amie tak sempat untuk masak-masak seperti biasa. Waktu itu kami bawa Abang Farid bercuti ke Kota Kinabalu, dan seterusnya Amie meneruskan tugas di luar kawasan. Berbeza dengan kepulangan Fuad seminggu kemudian. Amie mempunyai masa untuk masak makanan kegemarannya. Katanya, dia rindu masakan sambal nasi lemak yang selalu kami makan ketika bersarapan. Ketika makan nasi lemak di Johor, mesti teringat sambal nasi lemak air tangan Mommy, katanya. Begitu juga ketika bertandang ke UTP, tempat Abang Farid. Ada sekali rakannya mengajak datang ke rumah, dan dijamu dengan nasi lemak. Teringat lagi sambal nasi lemak di rumah sendiri.
Oh!
Begitu rupanya kuasa air tangan seorang ibu!

Pagi ini Amie sempat sediakan juadah Nasi Lemak Beras Bario untuk seisi keluarga. Bukan main seronok dan berselera anak-anak makan! Sesuai dengan Sambal Udang Dengan Petai, yang rasanya manis-manis itu.
Cerita tentang beras bario ini, bukan selalu kami dapat bekalannya kerana tidak dijual di LD, kecuali kalau ada kawan-kawan yang murah hati memberi secara percuma. Beras bario yang Amie masak ini bukanlah didatangkan dari Sarawak yang memang terkenal dengan pengeluaran beras bario itu. Beras bario di dapur Amie ini datangnya dari Kundasang, dan memang ditanam di sekitar kaki gunung di Kundasang dan juga Ranau. Beberapa tahun yang lalu, memang Amie selalu mendapat 'habuan' beras bario dari seorang rakan yang tinggal di Ranau kerana beliau mempunyai sawah padi dan menanamnya sendiri. Selain menanam padi sawah, beliau bersama suaminya juga menanam padi bukit (huma). 
Gambar di bawah ini menunjukkan rupa beras bario yang kami beli di Kundasang. Alhamdulillah, walaupun di tempat lain harga beras bario sangat tinggi, tetapi kami masih mendapat harga mampu beli, sekitar RM20 untuk 1400gram beras. Dengarnya beras bario sentiasa mendapat permintaan yang tinggi dari pengguna kerana dikatakan ia memiliki pelbagai khasiat dan manfaat seperti kandungan kabohidratnya yang rendah serta mampu menurunkan kandungan gula dalam dalam. Selain rasanya yang lemak, dan sedikit melekit seperti pulut, beras bario ini mempunyai rasa yang sedap!

Cara memasak beras bario ini mungkin sedikit berbeza dengan cara memasak beras biasa. Sukatan air hendaklah sesuai dengan kuantiti beras. Biasanya Amie memasak dengan menggunakan sukatan 1:1, tetapi untuk masakan nasi lemak ini Amie lebihkan sedikit santannya iaitu 3 cawan beras = 3 1/2 cawan santan, atau 3:3.5. (Sekiranya anda sukakan nasi yang lebih lembut, boleh lebihkan air / santan).

Bahan-bahan:
3 cawan berasa bario - cuci bersih dan toskan airnya
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan santan cair
3 cm halia - hiris
3 biji bawang putih - hiris
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
sehelai daun pandan (disiat-siat dan disimpul)
1 sudu kecil garam

Cara memasak:
1. Masukkan beras ke dalam periuk nasi (rice cooker) bersama semua bahan lain.
2. Tekan butang 'on' dan biarkan sehingga masak seperti memasak nasi biasa.

 Nasi Lemak Beras Bario sedia untuk dihidangkan bersama Sambal Udang Dengan Petai.

Bahan-bahan:
1 kg udang kertas - buang kulit dan belah bahagian belakang- tarik keluar uratnya
1/2 cawan minyak
1 cawan isi petai1 sudu kecil pati asam jawa
1 labu bawang besar - mayang kasar 
garam / gula melaka / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
25 biji cili kering wonder hot - buang biji
5 ulas bawang putih
20 biji bawang merah
1 cm halia muda
1 batang serai - ambil isinya yang putih dan hiris
2 sudu makan udang kering - rendam hingga lembut 

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Gunakan api panas sederhana.
2. Masukkan pati asam jawa, gula melaka parut, dan garam secukupnya. Gaul hingga mesra.
3. Masukkan isi udang kertas, bawang besar serta petai.
4. Masak sehingga udang masak, dan bawang besar layu serta kuah menjadi pekat.
5. Padamkan api dapur.

 Jemput makan.
Nasi Lemak Beras Bario, Sambal Udang Dengan Petai, ikan bilis dan kacang tanah goreng, hirisan mentimun dan juga telur rebus.

Bismillah.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe