Ikan Mayong Masak Lemak Tempoyak Cili Padi

3:06 PTG

Selamat petang dan selamat berhujung minggu.
Dan, terima kasih sudi singgah ke dapur maya ini.
Hari ini Amie kongsikan menu Ikan Mayong Masak Lemak Tempoyak Cili Padi.
Alhamdulillah. Anak-anak menyukainya, dan walaupun Fuad tidak suka makan durian, tapi dapat menerima masakan ini dengan baik.

Ikan mayong ini kami beli kelmarin petang. Agak terkejut juga sebab hanya ada dua jenis ikan yang dijual di gerai tempat kami selalu beli iaitu ikan mayong dan ikan selangat. Kedua-dua jenis ikan ini kami beli, dan itulah ikan terakhir yang dijual oleh peniaga ikan tersebut pada petang itu. Beberapa orang pelanggan yang baru tiba di gerai terpaksa patah balik ke kenderaan masing-masing sebab tiada lagi ikan yang dijual.  Kami singgah di pasar ikan, dan agak terkejut dengan kenaikan harga ikan yang mendadak! Barangkali kurang hasil tangkapn ikan, jadi tidak banyak jenis ikan yang dijual.
Atas cadangan anak-anak dan Encik Suami, Amie masakkan untuk mereka Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi.
Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
2 ekor ikan mayong seberat 1.5 kg - bersihkan - potong ikut suka - perap seketika dengan segenggam  asam jawa - bilas bercih - toskan
1 cawan santan pekat
5 sudu besar tempoyak
4 cawan air
1 helai daun kunyit - siat dan simpul
2 batang serai - ketuk
2 keping asam gelugur - tak bubuh pun tak apa sebab tempoyak dah ada rasa masam (Amie bubuh asam keping sebab tempoyak tak berapa masam)
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk:
35 biji cili padi kampung
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
4 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk bersama bahan kisar / tumbuk. dan serai dan tempoyak.
2. Jerang di atas api dapur sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan mayong dan asam keping. Biarkan masak seketika.
5. Akhir sekali masukkan santan pekat, daun kunyit dan diikuti dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.


Puaslah anak-anak makan nasi lauk Ikan Mayong Masak Lemak Tempoyak Cili Padi yang Amie olah sebelanga!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe