Udang Goreng Kunyit

4:05 PTG

Rindu nak masuk dapur!
Maklumlah, beberapa hari dapur tak berasap sebab tuan tanah keluar bermesyuarat selama 4 hari di luar daerah. Hari ini berkesempatan untuk turun padang, melihat suasana dapur yang tidak sepertinya....hiks! Itulah gaya kerja dapur anak bujang, Fairuz! Apa pun, terima kasih Fairuz kerana sepanjang ketiadaan Mommy, boleh diharap sekurang-kurangnya untuk masak nasi, goreng ikan, goreng ayam serta goreng telur dadar di dapur untuk santapan Firdaus dan Encik Suami.
Hari ini juga, merupakan hari pertama Fuad pulang bercuti selama sebulan. 
Alhamdulillah.
Walaupun Farid sudah kembali ke UTP pada 2 Januari 2018, tapi seminggu kemudian Fuad pula ada bersama kami.

Kali ini Amie kongsikan resepi yang sangat mudah untuk hidangan keluarga, iaitu Udang Goreng Kunyit. Kelmarin sempat beli udang di Pasar Ikan Tawau, tapi tak beli sayur-sayur yang banyak dijual di Pasar Tanjung. Amie fikir tidak perlu beli sayur sebab sebelum ke Tawau, rasanya dalam peti sejuk sudah bersusun sayuran yang kami beli di Kundasang sewaktu bercuti bersama Farid ke Kota Kinabalu. Harap masih ada sayur yang elok untuk dimasak.

Akhirnya dapat jugalah Amie cari sayur buat peneman udang kertas. Ada sebungkus kacang manis yang masih elok, dan juga lobak merah. Jom kita mulakan kerja memasak Udang Goreng Kunyit.

Bahan-bahan:
400 gram udang kertas - gunting muncungnya - gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - biarkan selama 15 minit
25 biji kacang manis - bersihkan - kerat hujungnya dan tarik urat tepi yang keras
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar minyak

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 tangkai cili merah

 Udang kertas yang sudah diperap.

 Kacang manis. Kalau nak potong serong atau potong pendek pun boleh.

Lobak merah ini kalau nak hiris panjang pun boleh.
Ikut citarasa masing-masinglah ye.

 Bawang besar tu hiris kasar-kasar jew.
Dah cukup semua bahan?
Mari kita masak.

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
2. Kemudian masukkan udang bersama lobak merak.
3. Gaul rata dan biarkan masak sehingga udang berubah warna.
4. Masukkan kacang manis, diikuti dengan sos tiram.
5. Kacau beberapa kali sehingga kacang manis berubah warna. Jika kurang rasa masin, bolehlah tambah garam. Amie tak bubuh garam sebab sewaktu memerap udang, sudah ada garamnya!


Udang Goreng Kunyit dah siap!

Jom makan dengan nasi panas.
Bismillah.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe