ADSENSE

Ahad, 13 Januari 2019

Jom Berkenalan dengan Udang

Tak banyak nama-nama udang yang Amie ketahui. 
Jadi, Amie ingin kongsikan paparan berkaitan dengan udang, dan kalau sudi silalah bantu Amie untuk mengenali nama-nama udang. Kalau salah, harap diperbetulkan. Segala teguran dan komen yang diberikan sangat Amie hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.
Bila cerita tentang udang, sudah tentu terbayang keenakan rasa udang! Udang memang sedap, dan orang kata masak apa pun tetap sedap memang sudah sedia sedap...hiks! Teringat seorang kawan bercerita, kalau ayahnya beli udang, sambil membuang kulit udang dia akan makan isi udang mentah! Hasilnya, sebahagian masuk ke mulut, dan sebahagian lagi masuk ke mangkuk!
Huh! Lupakan itu....kerana tiba-tiba teringat sushi udang cecah wasabe, dan sos manis huhuhuuuuu!
Udang memiliki banyak manfaat jika dimakan seperti dapat menjaga kesihatan kulit, rambut dan kaki serta mampu mencegah anemia. Selain meningkatkan tenaga, udang juga dikatakan boleh mengurangkan tekanan serta risiko hypothyro. Banyak sebenarnya khasiat dan manfaat memakan udang dan ia berita baik untuk penghidap thyroid kerana udang dikatakan dapat menjaga kesihatan kalenjar thyroid. Rajin-rajinlah bertanya Pak Google untuk mengetahui lebih banyak manfaat dan khasiat udang.
Walaupun udang sangat sedap untuk dinikmati, bersederhanalah dalam pengambilannya untuk diet yang seimbang kerana terlebih mengambilnya akan mendatangkan mudarat pula.
Elakkan pengambilan udang yang berlebihan kerana udang mengandungi merkuri. Penggemar udang juga akan berhadapan dengan risiko kolesterol yang tinggi! Bagi mereka yang alahan udang, elakkanlah dari memakannya kerana alergik akan menyebabkan pelbagai penyakit kulit yang membuatkan kita kurang selesa menjalani aktiviti harian. Arlegik memakan udang ini seperti mual, sakit kepala, muntah-muntah, gatal kulit dan sebagainya.
Jadi?
Kalau nak makan udang, makanlah seadanya!
Sesekali makan udang sewaktu BBQ atau steamboat pun okey juga.
Bagaimana dengan hidangan di rumah sendiri?
Bubuh saja beberapa ekor udang, masak bersama sayur-sayuran.
Cantikkan?

Belanja gambar adik ini (gambar diambil sewaktu kami berada di Pasar Malam Sinsuran Kota Kinabalu). Katanya: Kak! Ambillah gambar saya. Diambilnya 2 ekor udang, dan dirapatkan kedua-duanya menjadi bentuk hati.
Agaknya apa nama udang yang dipegangnya itu?

 Ini udang bunga.
Nama udang bunga ini Amie dapat dari penjual udang di Pasar Ikan Tawau.

Mungkin ada nama lain bagi udang bunga ini. Warnanya pun berbeza dengan warna udang yang biasa Amie beli.

 Ini udang kertas.

Udang kertas merupakan udang yang paling Amie gemari kerana selain rasanya yang sedap, isinya juga lembut jika dibandingkan dengan isi udang harimau. Udang kertas saiz besar ini sedap sekali kalau dimasak singgang untuk mengekalkan rasa manisnya!

Pelbagai saiz udang kertas, ada yang kecil dan ada yang besar.
Harganya juga berbeza mengikut saiz tetapi Amie selalu berhati-hati sewaktu membeli udang kerana peniaga suka buat tipu muslihat dengan meletakkan saiz udang besar di bahagian atas dan di bawahnya udang bersaiz kecil. Ketika memasukkan udang ke dalam bekas plastik, peniaga akan mengambil di hadapannya yang memang bersaiz kecil! Amie lebih suka membeli udang di pasaraya kerana kita boleh memilih sendiri saiz yang disukai.


 Ini pula udang harimau!

Nampak tak beza warna gambar udang harimau di atas dengan udang harimau di bawah? Udang harimau di atas ialah udang harimau laut dan warnanya kemerah-merahan manakala udang harimau di bawah pula ialah udang harimau ternak atau udang harimau air tawar. Warnanya gelap, tetapi berubah merah apabila dimasak!

 Udang harimau ini, kalau dimasak lama akan sedikit keraslah isinya...hiks! 

Apa pun kalau dah namanya udang, keras sedikit tidak menjadi masalah kerana memang sudah sedia rasa sedap!

 Udang ini kulitnya agak keras berbanding udang kertas. Senang nak buang kulitnya yang agak kesat, dan berbeza dengan kulit udang kertas yang agak nipis dan licin.

 Wokey!
Belanja sekeping lagi adik ini dengan 2 ekor udang bentuk hatinya itu.
Lain kali kita cerita tentang udang lagi.

Tiada ulasan: