Durian Merah

7:22 PTG

Assalamualaikum.
Jumpa lagi dengan kisah durian merah.
Minggu lepas, dalam perjalanan menuju ke Kota Kinabalu, beberapa kali melewati gerai-gerai durian merah di kiri atau di kanan jalan Telupid menuju ke Ranau.
Mudah-mudahan dalam perjalanan pulang ke LD beberapa kemudiannya nanti, masih ada lagi durian merah yang diikat bergantung-gantung.
Alhamdulillah, rezeki masih memihak kepada kami. Walaup[un hari sudah menjelang petang, anak-anak semua tertidur di kereta kerana kepenatan mengunjungi ikan dan arnab di Ranau, kami berdua dengan Encik Suami menyeberang jalan menuju ke beberapa gerai durian merah.
Sekilogram durian merah berharga RM20, dan tidak boleh tawar-menawar lagi. Syukurlah, kerana adakalanya harganya boleh mencecah RM35 sekilogram. 
Dua hari kemudian, baru teringat durian merah belum dibuka!
5 kilogram durian merah terletak di sudut dapur!
Sibuk punya pasal, sampai terlupa kehadiran durian merah.
Durian merah ini berbeza dengan durian yang kita biasa makan. Durian merah tidak mempunyai bau! Itu pasal, duduk saja dia diam-diam tak beri sebarang isyarat kepada kita yang semakin hari semakin pelupa ini......hiks!

Inilah rupa durian merah yang sudah terbuka kulitnya. Sewaktu kami beli, memang durian ini sudah merekah. Ini menunjukkan duian tersebut sudah masak atau cukup matang.

 Saiz sebiji durian merah tidaklah begitu besar.


Ketika Amie sedang mengeluarkan isi durian merah dari kulitnya, Encik Suami masuk dapur. Katanya, masaklah durian merah tu buat sambal. Katanya, sedap kalau makan dengan ikan goreng. Masak dengan bijinya sekali, kata Encik Suami.

Oleh kerana ketika itu Amie sedang memisahkan isi durian dari bijinya, memandangkan hari sudah menjelang petang dan tiba waktu makan malam, jadi Amie pun ambillah beberapa biji untuk dimasak.

Inilah hasilnya setelah isi terpisah dari biji daripada 5 kilogram durian merah. Tak banyak pun! Tak sampai 700 gram!

Dan inilah hasilnya sambal durian merah yang Encik Suami minta. Amie masak seperti sambal tumis belacan. Amie gunakan isi dari sebiji durian merah, tumis sekali isi dengan biji sehingga tanggal isi durian, dan terbit minyak. 
Sedap pulak rasa sambal durian merah ini!
Encik Suami kata, inilah tempoyak.
Tempoyak?
Durian merah di sini dipanggil tempoyak, katanya.
Jadi tempoyak yang selalu kita makan tu? Tempoyak yang diperam dari isi durian itu?
Itu tempoyak orang Malaya.
Ooohhh... rupanya tempoyak di sini bermaksud durian merah.
Tempoyak kita pula ialah tempoyak dari isi durian yang ditambah dengan garam yang kita selalu makan itu.
Walaaaaa..... baru tahu!

2 comments

  1. Nampak canti isinya.
    belum pernah makan r rasa lagi durian merah ni.

    BalasPadam
  2. wahh nampak menarik.. tak pernah lagi makan durian merah

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe