Sayur Tumis Campur++

8:22 PTG

Semalam, ketika Amie sedang menaip entri resepi, Abang Farid telefon. Cerita kami biasa-biasa sahaja. Sudah makan ke belum? Buat apa? Baba di mana? Adik-adik buat apa? Kemudian Abang Farid tanya, macamana nak olah ayam goreng kunyit dan sebagainya. Jadi, pada Amie walaupun apa yang Amie kongsikan di sini hanyalah menu-menu ringkas tetapi sangat berguna sebagai rujukan buat anak-anak remaja atau anak-anak muda tidak kiralah lelaki atau perempuan. Kalau Fuad atau Fairuz masak di rumah pun, mereka akan rujuk dapur maya ini juga. Alhamdulillah. 
Apabila Fairuz dan Fuad di rumah, memang rasa ringan sedikit tugas yang perlu digalas. Memasak, mengemas dapur, mencuci pinggan mangkuk sudah menjadi tugas mereka. Cuma, Amie perlu pantau dan tegur-tegur mana yang perlu.
Perkongsian resepi malam ini hanyalah masakan yang mudah dan ringkas iaitu Sayur Tumis Cmpur++. Fuad sangat suka makan lobak merah, jadi kebanyakan masakan dan lauk-pauk memang Amie akan tambahkan lobak merah. Dengan menggunakan HP Fuad, dapatlah tangkap gambar Sayur Tumis Campur++ di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 keping tempe - potong dadu
1/2 batang lobak merah - kupas kulit - potong kecil sepanjang 2 cm
2 pokok sayur kailan - asingkan daun dan batang - potong
10 ekor udang harimau - bersihkan
2 sudu kecil perencah Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
(jika suka boleh tambahkan hirisan cili padi atau cili merah / putih)

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga wangi.
2. Kemudian masukkan udang, tempe dan lobak merah. 
3. Setelah tempe bersama lobak merah masak (lembut) masukkan pula batang kailan. Gaul rata dan biarkan seketika.
4. Akhir sekali masukkan daun kailan dan tutup kuali selama 1 minit.
5. Buka penutup dan taburkan perencah Maggi Cukup Rasa.
6. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe