Jalan-Jalan Cari Makan di Pasar Tamu Kundasang

11:07 PTG

Alhamdulillah.
Berkesempatan melihat-lihat suasana Tamu Kundasang (Pasar Kundasang) yang dibuka pada setiap hari Jumaat, selepas melawat Pesta Kubis di Pentas Budaya. Sampai di Tamu Kundasang, sudah tentulah ingin melihat sesuatu yang berbeza terutamanya  makanan yang dijual.
Setelah menikmati nasi linopot (nasi yang dibungkus dengan daun di D'Place Kota Kinabalu), kini kita sama-sama lihat linopot yang dijual di tamu pula.

Nasi linopot yang dibungkus daun wanihan dijual dengan harga RM1 setiap bungkus.

Nasi linopot dijual bersama lauk-pauk yang terdiri daripada sayur-sayuran, ikan bilis, tuhau dan sebagainya.

Amie beli sejenis kuih yang dibungkus dalam daun pisang. Menurut penjual kuih tersebut, nama kuih ini kuih pisang. Tapi (dalam perjalanan dalam kereta) bila Amie buka, isinya pulut pula! Rasanya manis, dan sedap. 

 Ini pula tapai pulut, dengan harga RM1, canti tersusun dalam bungkusan daun pisang.

 Kuih jagung, kata penjual kuih ini. 
Amie pun beli, nak cuba!

Kelupis.

Banyak makanan yang dijual di sini termasuk nasi lemak, nasi ayam dan pelbagai jenis makanan segera seperti burger dan goreng-gorengan.

 Tidak ketinggalan pelbagai jenis kuih-muih moden.








 Jeruk tuhau dan serunding banyak dijual di sini.

 Amie beli juga crepe durian dan bingka ubi kayu berkeju.

 Kuih-kuih ini Amie beli sebagai bekalan dalan perjalanan dari Kundasang ke Lahad Datu.

Ada sejenis kuih yang menarik perhatian Amie.
3 kali Amie tanya penjual kuih ini, katanya ini kuih jagung.
Amie tanya lagi, tidak adakah nama lain dalam bahasa tempatan.
Jawabnya, memang namanya kuih jagung!
Jom kita lihat isi kuih jagung ini.


Setelah Amie kongsikan di FB, dan meminta pandangan rakan-rakan tentang kuih yang unik ini, dapatlah Amie tuliskan sedikit perkongsian mengenainya. Kuih ini dimasak di dalam buluh yang sudah dikupas kulitnya. Pada mulanya Amie teragak-agak tentang benda selinder ini, ia lembut seakan-akan batang tebu dikupas! Permukaan kuih ini ditutup dengan kulit jagung.

 Pemandangan di bahagian bawah kuih.

 Setelah penutup kuih dbuka.

 Inilah isi kuih jagung, rasanya manis-manis manja dan lebih kurang sama seperti pais jagung yang pernah Amie buat dengan menggunakan kulit jagung di sini : PAIS JAGUNG.



 Respon daripada rakan FB juga menyebut kuih ini sebagai kuin bakik @ biakik , bamban jagung dan pais jagung tetapi caranya berbeza. Apa pun, kuih jagung ini memang unik! Bukan kerja mudah untuk memasak kuih ini di dalam buluh yang dikupas!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe