Cara Masak Asam Pedas Tempoyak Ayam

8:43 PTG

Salam sejahtera buat semua.
Jumpa lagi kali ini dengan paparan resepi Ayam Masak Asam Pedas Tempoyak.
Beberapa hari tidak masak di dapur dan lebih seminggu tidak memegang kamera, rasa agak kekok juga...hiks!
Alhamdulillah, dua anak bujang Fairuz dan Fuad sudah boleh diharap untuk menyediakan hidangan makan kami sekeluarga. Secara tidak langsung, berkuranganlah pula perkongsian resepi di dapur maya ini. Apa pun, Fuad hanya bersama kami selama sebulan, menghabiskan cuti semester pertamanya sebelum kembali ke UTHM pada 14 Februari 2019 nanti.

Ketika masakan Asam Pedas Tempoyak Ayam ini sedang mendidih, terbit aromanya memenuhi ruang dapur. Anak-anak tidak sabar untuk menikmatinya. Alhamdulillah, menu ini diterima baik oleh seisi keluarga.
Mari kita lihat resepinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
2 kepingan ayam bahagian peha - potong menjadi 8 
4 sudu besar tempoyak
10 tangkai kesum
3 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugur (tak bubuh pun tidak apa kalau tempoyak sudah masam)
1.3 liter air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm kunyit hidup
1 cm halia

Sebenarnya Amie ingin masak asam pedas tempoyak ikan, tapi Encik Suami pulang dengan ayam. Katanya tidak ada ikan yang Amie kehendaki. Lagi pun sekarang memang kekurangan ikan di pasar. Tidak jadi masalah. Tidak ada ikan, ayam pun boleh kita masak asam pedas tempoyak.

Boleh kurangkan jumlah tempoyak atau lebihkan kuantiati air kalau inginkan kuah asam pedas tempoyak yang agak cair, sebab tempoyak akan menjadikan kuah pekat.

Nak tambah bunga kantan pun boleh untuk tambah aroma. Amie hanya ada daun kesum. Jadilah tu...hiks! Serainya pula kurus-kurus, jadi Amie gunakan 3 batang.

Ini bahan kisar, termasuk cili kering, cili padi, bawang putih, bawang merah, kunyit dan halia. Kalau tak mahu pedas, tak payah tambah cili padi. Nak bubuh lada hitam atau lada putih pun boleh.

Cara memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk bersama kesemua bahan kisar, serai, daun kesum dan ayam.
2. Masak di atas api dapur dengan api sederhana sehingga daging ayam empuk.
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.

4. Padamkan api dapur dan Asam Pedas Tempoyak Ayam sedia untuk dihidangkan.

3 comments

  1. aduhai bestnya kak, dhla bau msti semerbak harum

    BalasPadam
  2. menggoda pulak asam pedas tempoyak akak....nanti saya cuba yang ni..semalam pun kita berlaukkan tempoyak gak..sambal bilis tempoyak & petai....

    BalasPadam
  3. hari ni baru berkesempatan buat asam pedas ayam bubuh tempoyak...mak aii..sedap giler..terbaik laa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe