Sambal Udang dengan Terung Pipit & Sup Bakso Sayur Sawi

7:24 PTG

Assalamualaikum.
Malam ini Amie ingin kongsikan dua resepi mudah, hidangan tengahari.
Amie masak Sambal Udang dengan Terung Pipit, manakala Sup Bakso Sayur Sawi itu permintaan Encik Suami.

 Antara lauk yang dihidangkan, memang udang dahulu yang lesap dari piring!

Sup Bakso Sayur Sawi ini memang sedap , hirup kuah panas-panas!

Jom kita lihat resepi Sambal Udang dengan Terung Pipit di bawah ini.

Bahan-bahan:
15 ekor udang bunga saiz besar - bersihkan - buang kulit dan kepala - belah belakang - tarik kotorannya
1 cawan terung pipit - goreng sehingga layu - angkat dan toskan
1 labu bawang besar Holland - mayang kasar
1 sudu kecil peas asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
1 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut  (boleh gantikan dengan belacan)
1 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar Holland hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan bancuhan air asam jawa dan biarkan masak hingga mendidih.
3.Seterusnya masukkan udang. Gaul sebati dengan sambal tumis sehingga udang masak.
4. Kemudian masukkan terung pipit, garam/ gula / perasa pilihan secukupnya. Daul rata. Masak seketika dan kemudian padamkan api dapur.

Sekarang kita lihat pula resepi Sup Bakso Sayur Sawi kegemaran Encik Suami.

Bahan-bahan:
10 biji bakso
1 pokok sawi hijau - potog serong
1/2 batang lobak merah - buang kulit - potong bulat nipis
1/2 labu bawang besar - hiris
700 ml air
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 sudu kecil lada putih

Cara:
1. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
2. Masukkan bahan tumbuk, bawang besar dan bakso serta lobak merah. Biarkan masak sehingga bakso timbul.
3. Kemudian masukkan sayur sawi, dan perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya. 
4. Setelah sayur sawi berubah warna, padamkan api dapur.

3 comments

  1. Dah lama tak makan terung pipit, dulu masa kecik suka kutip terung pipit pokok liar tumbuh dalam kebun abah...syok...mama selalu buat sambal cili, bila kunyah dgn nasi panas2 krup krap kurp krap...aduiii kecur ailio

    BalasPadam
  2. Sedap menyelerakan hidangannya ni.. boleh lah cbq nanti

    BalasPadam
  3. Sup bakso tu horup kuah panas2..tak toleh kiri kanan dh..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe