Nasi Goreng Mackerel Sedap!

9:33 PG

Seronok rasanya melayan bujang kenit Firdaus sarapan pagi.
Pagi ini Amie hidangkan Nasi Goreng Mackerel.
Mommy! Daus nak tambah lagi nasi goreng!
Dua pinggan nasi goreng menjadi santapannya pagi ini, setelah penat mewarna sementara menunggu Amie menyiapkan sarapan pagi untuknya.
Selepas makan nasi goreng, Firdaus menyambung hobinya mewarna lukisan. Pagi ini dia minta Amie cetakkan gambar Upin & Ipin dan juga Ultraman. Kelmarin dimintanya Amie cetakkan gambar dinasour dan Tom & Jerry, juga untuk diwarnakan. Sebenarnya Firdaus teruja menggunakan pelbagai jenis warna termasuk warna air kepunyaan Fairuz. Minggu lepas Fairuz menduduki peperiksaan Pendidikan Seni Visual, dan selepas peperiksaan tamat diletakkannya segala warna, berus dan tempat membancuh warna di atas meja di luar rumah. Apalagi! Sang adik pun terus menjadi pelukis!
Pagi ini Fairuz menduduki kertas peperiksaan Perniagaan pula.
Moga Fairuz dapat menjawab semua soalan dengan mudah.

 Nasi Goreng Mackerel yang enak sudah terhidang untuk alas perut sebelum memulakan aktiviti harian!

Inilah antara bahan yang Amie gunakan untuk memasak Nasi Goreng Mackerel. Amie sangkakan Encik Suami beli sardin dalam tin, rupanya Fried Mackerel in Chilli Sauce! Encik Suami memang rajin membeli beberapa jenis ikan tin tapi tin bersaiz kecil. Katanya, ikan dalam tin menjadi penyelamat kalau Amie sibuk tak sempat masak. Selain ikan mackerel dalam tin, Amie tambahkan satu paket perencah nasi goreng.

Jom kita lihat bahan-bahan yang digunakan seperti di bawah ini.

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
1 tin kecil Fried Mackerel in Chilli Sauce - asingkan sos dan isi - lecek kasar ikan mackerel 
1 paket perencah Nasi Goreng Adabi
1 labu bawang besar Holland - cincang
3 batang kacang panjang - hiris kecil
1/2 batang lobak merah - potong dadu
1/2 cawan jagung tin
3 kuntum cendawan kering shiitake - rendam hingga lembut - hiris nipis
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 tangkai cili  kering
1/2 sudu kecil belacan

Nampak sedap tak?

 Asingkan isi mackerel dengan sos seperti gambar atas dan bawah.

 Sos cili ini Amie tidak buang sebaliknya Amie campurkan dalam perencah nasi goreng.

Isi ikan mackerel yang dilecek kasar dengan garfu. Ikan ini memang sedia keras sedikit sebab namanya pun fried mackerel.

1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar Holland hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan perencah nasi goreng ADABI. kacau sebati.

4. Seterusnya masukkan lobak merah bersama hirisan cendawan shiitake kering.
5. Pada masa ini masukkan sos cili, kuah ikan mackerel goreng itu. Kacau sekali lagi dan biarkan masak sehingga kuah hampir kering.

 6. Masukkan pula hirisan kacang panjang dan jagung tin.  Gaul sebati.

7. Akhir sekali masukkan nasi putih diikuti dengan isi fried mackerel. 
8. Gaul rata, dan jika rasanya kurang memenuhi citarasa bolehlah tambahkan perasa seperti garam  dan sebagainya. Amie tambahkan satu sudu kecil Maggi Cukup Rasa.

Jom sarapan pagi!

Amie belanja gambar Firdaus (gambar petang kelmarin) dengan kertas lukisan yang sedang diwarnakan.

6 comments

  1. alahai sedap nya senang menolan sebab mackerel kan lembut licin tu pinggan kalau makan nasi goreng ni Mie kan

    BalasPadam
  2. salam

    bagus firdaus boleh mewarna dengan elok dan satu arah .. selalunya budak lelaki baya firdaus colouring kurang teratur dan cermat..

    BalasPadam
  3. Amboi! Sedapnya, Amie! Mesti puas Firdaus makan. Kalau PH, hmmm... menambah-nambah. Nampak gaya, kena pergi beli mackerel lah ni...

    BalasPadam
  4. Kak Noor,
    betul kak...sedap, menambah2 dalam pinggan.

    Nor,
    oooo ye ke, saya pun tak perasan he heheee.

    PH,
    beli, jangan tak beli, dah masak nasi hantar sepinggan untuk saya tau.

    BalasPadam
  5. Buat lahh youtube account buat video masak kak mi

    BalasPadam
  6. Betul tu amie..makanan dlm tin jd penyelamat dikala kecemasan..mcm ada tetamu tak disangka2 datang..atau time malas melanda..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe