Mee Hoon Goreng Daging

10:59 PG

Kebiasaannya kalau di pagi minggu kami akan mengunjungi Pasar Tani LD. Encik Suami pun memang ringan tulang membantu menyiapkan kerja rumah sebelum keluar ke pasar. Sayangnya, perut kita tak berapa sporting pulak pagi ini. Jadi, terbatallah jadual mingguan ini. Encik Suami pula beberapa hari kebelakangan ini rajin 'membetulkan' kereta Amie. Macam-macamlah yang dibetulkan, dibawa ke bengkel dan sebagainya. Menyelenggara kereta memang perlu, apalagi kalau hendak berjalan jauh. Dari menukar tayar, membaiki pendingin hawa, dan entah apa lagi. Terima kasih Encik Suami. Katanya, kalau Amie tak jadi ke pasar tani, dia akan panggil mekanik datang ke rumah untuk  betulkan kereta. Katanya, break kereta perlu diperbaiki. Terima kasih sekali lagi!
Dan, sewaktu membantu jemur pakaian pagi tadi, dia meminta Amie goreng mee hoon untuk sarapan pagi.
Ketika kaki melangkah ke dapur, Abang Farid telefon dari Perak. Begitulah anak-anak, bila berjauhan hanya telefon menjadi penghubung. Bukannya apa, saja bertanya khabar katanya. Dia ingin mengetahui perkembangan adik-adiknya dan juga ayah serta ibunya. Kemudian Encik Suami pula menelefon Fuad di Johor, bertanya khabar. 
Alhamdulillah. 
Tidak cukup dengan menghantar mesej dan video call melalui aplikasi Whatsaap, hendak mendengar suara pula  melalui telefon.

 Pagi ini kami bersarapan Mee Hoon Goreng Daging.

Mari kita lihat resepinya yang sangat mudah di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam dengan air sejuk hingga lembut - toskan
1 cawan hirisan daging
1 cawan hirisan lobak merah
4 batang sayur sawi hijau - potong-potong - pisahkan batang dengan daun
1 labu bawang besar - cincang
3 biji bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
2 sudu besar sos tiram - bancuh dengan secawan air
3 sudu besar minyak
2 sudu kecil serbuk Maggi Cukup Rasa

 Daging hendaklah dihiris nipis supaya cepat masak.

Amie memang suka tambahkan bawang besar cincang dalam masakan sebab bawang besar mempunyai rasa manis, dan apabila digoreng, baunya mampu memanggil Firdaus datang ke dapur untuk bertanya: Mommy masak apa? Jangan lupa hirisan bawang merah dan bawang putih.

Untuk mencantikkan hasil mee hoon goreng, Amie hiriskan 1/2 batang lobak merah. Mee hoon goreng kali ini Amie tidak tambahkan cili kisar atau kicap. Kosong saja.

Amie gunakan sayur sawi hijau jenis besar. Sesetangah orang akan ketuk-ketuk batang sawi sebelum memasaknya. Amie suka biarkan begitu sahaja untuk menikmati rasa rangupnya. Ikut citarasa masing-masing untuk mengolahnya dengan cara yang disukai.

 Pisahkan antara batang sawi dengan dedaunnya.

Inilah antara bahan yang akan Amie gunakan unuk memasak Mee Hoon Goreng Daging. Ada bahan tambahan di dalam gambar iaitu 1 sudu kecil lada putih yang perlu ditumbuk terlebih dahulu.

1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar bersama bawang merah serta bawang putih hingga kekuningan.
2. Kemudian masukkan hirisan daging lembu.

3. Gaul rata dan biarkan seketika. Oleh kerana daging lembu yang Amie gunakan ini daging agak muda dan cepat lembut, jadi tidak perlu memasaknya lebih lama.

 4. Kemudian masukkan hirisan lobak merah.

5. Diikuti dengan batang sayur sawi. Ketika ini Amie tambahkan bancuhan sos tiram. Biarkan masak seketika hingga kuah agak pekat.

 6. Masukkan daun sawi dan gaul rata.

 7. Setelah sebati, masukkan mee hoon.

 8. Masukkan lada putih serta perencah Maggi Cukup Rasa. Gaul rata.

Mee Hoon Goreng Daging siap!

Hidangkan Mee Hoon Goreng Daging bersama kicap lada!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe