Acar Timun Laut @ Acar Teripang dengan Timun Tikus

7:14 PTG

Selamat bertemu kembali.
Jemput makan Acar Timun Laut @ Acar Teripang.


 Orang yang paling gembira dapat makan Acar Timun Laut tentulah Encik Suami!
Apalagi bila Amie tambahkan timun tikus dalam Acar Timun Laut ini.

Sebelum ini Amie pernah kongsikan resepi Timun Laut Masak Sos Tiram DI SINI. Dan gambar di atas ialah gambar timun laut yang sudah dibersihkan. Untuk resepi Acar Timun Laut, bolehlah lihat resepinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
10 ekor timun laut @ teripang yang sudah dibersihkan
10 biji timun tikus - belah 4
1 biji mangga epal - cincang
1 kuntum bunga kantan - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
2 biji bawang merah - dihiris
1 tangkai cili hijau - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris
1/2 cawan perahan jus limau kasturi (boleh gantikan limau nipis atau cuka)
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula pasir

Cara:
1. Timun laut hendaklah direbus terlebih dahulu sehingga lembut. Kemudian dihiris nipis seperti gambar di atas.

 Ini timun tikus. Mungkin ada yang tak pernah melihat buah timun tikus. Amie suka makan timun tikus...hiks! Waktu kecil dahulu, selalu berebut dengan adik-beradik kalau terjumpa buah timun tikus yang hidup liar di semak di dalam kebun.

 Timun tikus tadi Amie belah 4. Encik Suami suka sangat makan acar ini sebab rasa timun tikus yang rangup selain rasa timun laut yang lembut kenyal.

Ini hirisan mangga epal. Ikut sukalah nak guna mangga jenis apa, asalkan memenuhi selera masing-masing.

 Amie tambahkan hirisan bunga kantan untuk menaikkan aroma, hirisan bawang merah dan bawang besar serta cili merah dan cili hijau. Kalau suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.,

 Amie suka gunakan jus limau kasturi atau jus limau nipis. Untuk lebih mudah, bolehlah gunakan cuka makan.

 2. Masukkan kesemua bahan hiris ke dalam sebuah bekas. 
3. Tambahkan garam dan gula serta jus limau kasturi.
4. Gaul sebati dan biarkan sekurang-kurangnya 15 minit sebelum dinikmati.

Rupa Acar Timun Laut selepas 15 minit digaul dengan bahan-bahan yang lain.


Untuk menikmatinya dengan sepenuh jiwa dan raga, ratah sahajalah tanpa nasi...ahaks!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe