Nasi Lemak Lobster

6:40 PTG

Selamat petang semua.
Sedang buat apa tu?
Tentulah sedang duduk membaca di dapur Amie...hiks!

Amie hidangkan Nasi Lemak Lobster.
Sebenarnya nak masak untuk sarapan pagi, tapi tertunda sehingga ke tengahari. Maka jadilah hidangan tengahari dan seterusnya membawa ke malam. 

Tidak ada yang istimewa atau terlebih menarik untuk resepi kali ini kecuali tambahan lauk nasi lemak iaitu lobster. Amie nak habiskan 3 ekor lobster dalam peti sejuk, jadi Amie goreng saja untuk dihidangkan bersama nasi lemak. Banyak resepi nasi lemak Amie telah kongsikan, dan sila buka 'tudung saji' di sebelah kiri untuk mencari resepi nasi lemak masakan Amie.

Seperti kebiasaannya, nasi lemak tetap ada rakan pengiringnya termasuklah sambal, telur rebus, ikan bilis dan kacang tanah goreng serta hirisan timun. Sambal yang Amie masak ini merupakan masakan sambal yang sangat disukai Encik Suami. Amie dapat resepi ini dalam buku buku masakan Eric Teo, iaitu Eric Teo's Simply Singaporean. Dan Amie pernah memasaknya di sini : NASI LEMAK SINGAPURA.
Istimewanya sambal yang diolah tidak sedikit pun menggunakan garam dan pes asam jawa! Rasa masin terbit dari penggunaan belacan dan udang kering. Selain itu, buah keras turut digunakan dan menjadikan sambal cepat pekat, dan kelihatan cantik.

Inilah resepi sambal udang kering yang sangat sedap itu! Jom kita lihat di bawah ini. Amie gunakan separuh dari jumlah bahan dalam resepi. Ingat ye, kalau nak cuba masak jangan bubuh garam! Tapi kalau memang dah kuat masin, bubuhlah ikut suka...hiks!

Sambal Chilli
(blend all together axcept dried shrimp and belacan)

Ingredients:
100g dried shrimp (blended)
200ml oil
50g belachan
40g garlic
100g onion
100g shallot
200g chilli paste
100g candlenut
200g sugar

Method:
1. Place oil in a large wok over medium heat.
2. Add belachan and fry till it dissolves into the oil.
3. Add dried shrimps and fry till fragrant. Add the rest of the blended ingredients and continue to fry for 20 minutes over low heat stirring from time to time.
4. Add sugar to taste.

Fairuz tak mahu makan lobster sebab malam ini dia menghadiri majlis perpisahan bersama guru kelas dan rakan-rakan sekelasnya di Seri Perdana. Katanya, mereka akan ber 'shell out'! 

Jemput makan.
Bismillah.

6 comments

  1. Assalamualaikum kak amie
    Tengok nasi lemak dengan sambal tu pun dah cukup sedap.Apa tah lagi digandingkan dengan Lobster super duper sedap la...Kalau kat Semenanjung ni mampu tengok ajer Lobster tu hahaa...

    BalasPadam
  2. salam

    lobster buat sambal tumis pasti sedap sebab manis dari shell dan isi lobster tu cukup mengasikkan.

    tak pun buat masak lemak campur belimbing

    BalasPadam
  3. Asalam..wow! mempersonakan sekali..inilah dia pesona makanan hidangan wanita dalam blog ini, hebat

    BalasPadam
  4. tak dapat saya bayangkan kesedapan makan nasi lemak dengan lobster tu..makan bertambah nampak gayanya kalau macam ni:)

    BalasPadam
  5. Fulamak meleleh air lout tgk lobster tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe